Nederlanders experimenteren met Tinder voor orang-oetans

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Het Nederlandse park Apenheul test een nieuwe manier uit om de kweekkansen van een vrouwelijke orang-oetan te verhogen.

Tijdens een vier jaar durend experiment onder de naam ‘Tinder voor orang-oetans’ zal de 11-jarige vrouwtjesorang-oetan Samboja in het apenpark Apenheul in Apeldoorn foto’s van potentiële partners uit een internationaal kweekprogramma voor mensapen te zien krijgen, waaruit ze haar keuze zal moeten maken.

Het doel is om inzicht te krijgen in de manier waarop vrouwelijke orang-oetans hun partnerkeuze maken, aldus gedragsbioloog Thomas Bionda aan de Nederlandse omroep NOS. De onderzoekers willen namelijk weten of enkel het uiterlijk genoeg is om een vonk tussen de dieren aan te wakkeren.

Het onderzoek kadert in een breder programma dat de rol van emoties in dierenrelaties bestudeert. Omdat de mannelijke orang-oetans bovendien van ver moeten komen, hoopt het dierenpark dat het wetenschappelijk experiment de kansen op een succesvolle match zal verhogen. ‘Soms moeten dieren teruggebracht worden naar de zoo waar ze vandaan kwamen zonder gepaard te hebben’, weet Bionda. ‘Het loopt namelijk niet altijd van een leien dakje wanneer een mannetje en vrouwtje elkaar ontmoeten.’

Eerdere testen met de Tinder-techniek bij bonobo’s hebben al aangetoond dat de apen een verhoogde interesse vertonen in beelden die ‘positieve stimuli’ bevatten, zoals parende bonobo’s.

Het enige probleem was een touchscreen-apparaat bouwen die stevig genoeg is om de hardhandige aanpak van Samboja te kunnen weerstaan. Een met een stalen frame versterkt toestel werd twee weken geleden al succesvol getest bij twee oudere orang-oetans, maar ging aan diggelen toen Samboja het in handen kreeg. ‘Deze mensapen zijn heel rustig, maar kunnen wel goed dingen slopen’, aldus Bionda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content