Deze winter heeft het allesbehalve gevroren. De laagste temperatuur gemeten in Ukkel bedroeg volgens Meteovista -0,5°C. Volgens het KMI zal dit de zachtste winter sinds 1934 worden, al kan dat pas met zekerheid gezegd worden als de winter officieel gedaan is. Maar met de voorspellingen voor dit weekend, met temperaturen tot 15 graden, gaat die vaststelling niet meer veranderen.

Welke gevolgen hebben de zachte temperaturen op het bioritme van de natuur? "We zitten ongeveer tussen een en zes weken voor op schema", klinkt het bij Natuurpunt. "De hommels en vlinders vinden het dus net iets te warm om nog langer in winterslaap te blijven en ontwaken. Op zich is dat geen probleem, zolang de planten hetzelfde ritme volgen."

En daar kan het af en toe mislopen. "Planten reageren op het aantal uren licht, terwijl insecten eerder op warmte reageren", vertelt Natuuurpunt verder. "Als de dagen warm maar kort zijn, gaan de planten niet bloeien en hebben de insecten geen eten. Het is een fragiele balans, maar voorlopig loopt alles gesmeerd en bevinden de planten en insecten zich in de zelfde lentestaat."

Geen insectenplaag

Een warme winter heeft ook een invloed op dieren en insecten. Volgens Natuurpunt zijn er dit jaar minder tuinvogels dan andere jaren omdat er nog te veel eten te vinden is in de natuur. "2013 was goed notenjaar, er is eten in overvloed. Daarom nemen ze niet het risico om eten in een tuin te zoeken."

Een insectenplaag moeten we deze zomer ook niet verwachten, meldt Natuurpunt nog. "Een kwakkelwinter zoals we nu meemaken, is niet goed voor insecten. De schimmels die zich vastzetten op de insecten vriezen nu niet dood, waardoor de insecten ziek kunnen worden."

Nieuw record

Er waren ook slechts drie vorstdagen deze winter, het laagste aantal sinds het begin van de meting in 1833. De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedraagt volgens Meteovista 6,3 graden Celsius. Enkel de winter in 2006-2007 ,met gemiddelde temperaturen van 6,6 graden Celsius, doet 'beter'.

Joy De Meulemeester / StampMedia

Deze winter heeft het allesbehalve gevroren. De laagste temperatuur gemeten in Ukkel bedroeg volgens Meteovista -0,5°C. Volgens het KMI zal dit de zachtste winter sinds 1934 worden, al kan dat pas met zekerheid gezegd worden als de winter officieel gedaan is. Maar met de voorspellingen voor dit weekend, met temperaturen tot 15 graden, gaat die vaststelling niet meer veranderen.Welke gevolgen hebben de zachte temperaturen op het bioritme van de natuur? "We zitten ongeveer tussen een en zes weken voor op schema", klinkt het bij Natuurpunt. "De hommels en vlinders vinden het dus net iets te warm om nog langer in winterslaap te blijven en ontwaken. Op zich is dat geen probleem, zolang de planten hetzelfde ritme volgen."En daar kan het af en toe mislopen. "Planten reageren op het aantal uren licht, terwijl insecten eerder op warmte reageren", vertelt Natuuurpunt verder. "Als de dagen warm maar kort zijn, gaan de planten niet bloeien en hebben de insecten geen eten. Het is een fragiele balans, maar voorlopig loopt alles gesmeerd en bevinden de planten en insecten zich in de zelfde lentestaat."Geen insectenplaagEen warme winter heeft ook een invloed op dieren en insecten. Volgens Natuurpunt zijn er dit jaar minder tuinvogels dan andere jaren omdat er nog te veel eten te vinden is in de natuur. "2013 was goed notenjaar, er is eten in overvloed. Daarom nemen ze niet het risico om eten in een tuin te zoeken."Een insectenplaag moeten we deze zomer ook niet verwachten, meldt Natuurpunt nog. "Een kwakkelwinter zoals we nu meemaken, is niet goed voor insecten. De schimmels die zich vastzetten op de insecten vriezen nu niet dood, waardoor de insecten ziek kunnen worden."Nieuw recordEr waren ook slechts drie vorstdagen deze winter, het laagste aantal sinds het begin van de meting in 1833. De gemiddelde temperatuur in Ukkel bedraagt volgens Meteovista 6,3 graden Celsius. Enkel de winter in 2006-2007 ,met gemiddelde temperaturen van 6,6 graden Celsius, doet 'beter'. Joy De Meulemeester / StampMedia