De muurhagedis, een zuiderse reptielensoort die tot voor kort bij ons enkel in Wallonië voorkwam, is al op 23 locaties in Vlaanderen gemeld.

Hyla, de reptielen- en amfibieënwerkgroep van Natuurpunt, stelde vast dat de soort zich hier ook voortplant. De muurhagedis is een slanke, afgeplatte, bruinachtige hagedis met een lichaamslengte tot ruim zeven centimeter en een staart tot vijftien centimeter. De reptielensoort werd in 2004 langs de spoorwegberm in Muizen voor het eerst in Vlaanderen gezien. "Daarna volgden waarnemingen onder meer in Heverlee, Zaffelare, Lokeren, Ternat, Wilsele en Eeklo", aldus Robert Jooris van Hyla. Enkel in Limburg verloopt de kolonisatie traag.

Spoorwegbermen

Op vijf locaties, inclusief een laatste vindplaats in augustus aan het Albertdok, ging het om een enkeling, maar op alle andere plaatsen heeft zich ondertussen een populatie gevestigd. "Opvallend is dat de muurhagedissen zich vooral ophouden in spoorwegbermen, heel vaak in de omgeving van een rangeerstation. Wellicht arriveerde de soort als verstekeling bij goederentransport per spoor."

De muurhagedis komt van nature voor in Wallonië en verkiest meestal op het zuiden gerichte, en dus warme, rotspartijen. "Op enkele plaatsen zijn muurhagedissen na aankomst al snel verdwenen, maar op de meeste locaties stellen we elk jaar al voorplanting vast. Uit tellingen blijkt het aantal individuen ook een stijgende trend te vertonen. Vermoedelijk komt dat omdat de gemiddelde temperatuur in juli de voorbije decennia is gestegen, waarbij hun eieren meer kans maken om zich te ontwikkelen. (Belga/INM)

De muurhagedis, een zuiderse reptielensoort die tot voor kort bij ons enkel in Wallonië voorkwam, is al op 23 locaties in Vlaanderen gemeld. Hyla, de reptielen- en amfibieënwerkgroep van Natuurpunt, stelde vast dat de soort zich hier ook voortplant. De muurhagedis is een slanke, afgeplatte, bruinachtige hagedis met een lichaamslengte tot ruim zeven centimeter en een staart tot vijftien centimeter. De reptielensoort werd in 2004 langs de spoorwegberm in Muizen voor het eerst in Vlaanderen gezien. "Daarna volgden waarnemingen onder meer in Heverlee, Zaffelare, Lokeren, Ternat, Wilsele en Eeklo", aldus Robert Jooris van Hyla. Enkel in Limburg verloopt de kolonisatie traag. Spoorwegbermen Op vijf locaties, inclusief een laatste vindplaats in augustus aan het Albertdok, ging het om een enkeling, maar op alle andere plaatsen heeft zich ondertussen een populatie gevestigd. "Opvallend is dat de muurhagedissen zich vooral ophouden in spoorwegbermen, heel vaak in de omgeving van een rangeerstation. Wellicht arriveerde de soort als verstekeling bij goederentransport per spoor." De muurhagedis komt van nature voor in Wallonië en verkiest meestal op het zuiden gerichte, en dus warme, rotspartijen. "Op enkele plaatsen zijn muurhagedissen na aankomst al snel verdwenen, maar op de meeste locaties stellen we elk jaar al voorplanting vast. Uit tellingen blijkt het aantal individuen ook een stijgende trend te vertonen. Vermoedelijk komt dat omdat de gemiddelde temperatuur in juli de voorbije decennia is gestegen, waarbij hun eieren meer kans maken om zich te ontwikkelen. (Belga/INM)