Mount Everest is dan toch niet de hoogste berg

Mount Everest © iStock

Mount Everest is niet de hoogste berg ter wereld. Het is zelfs niet de grootste berg, zo ontdekten wetenschappers.

De Nepalese berg haalt het wel nog steeds wanneer hij wordt gemeten vanaf de zeespiegel. Hij torent namelijk bijna 9.000 meter boven het zeeniveau uit en daar kunnen zijn rivalen nog niet eens aan tippen. De tweede hoogste berg, de Aconcagua in de Andes, is maar liefst 2.000 meter kleiner.

Maar dat wil niet zeggen dat de berg in de Himalaya ook écht de hoogste is (lees: het dichtst bij de hemel). Dat is de 6.310 meter hoge Chimborazo in Ecuador. Wanneer gemeten van het centrum van de aarde dan wint de Chimborazo met ruime voorsprong en raakt de Everest zelfs niet in de top 20.

Ingedeukte bol

Een en ander heeft te maken met de vreemde vorm van de aarde die eigenlijk geen perfecte bol is, maar een ingedeukte bol die wat platter is aan de boven- en onderkant en wat uitzet in het midden. Die vorm van de planeet betekent een voordeel voor alle bergen die langs de evenaar gesitueerd zijn. De Chimborazo in Ecuador ligt heel dicht tegen dat uitgezette midden van de aarde, terwijl de Everest hoger ligt.

Maar de Everest is ook niet de grootste berg op andere vlakken. De Mauna Kea in Hawaii is van top tot teen heel wat groter, maar omdat die teen (en veel van de rest van de berg) onder de zee ligt, mag de Everest met de gouden medaille pronken.

De Everest heeft zijn naam en faam vooral te danken aan het feit dat het de langste en zwaarste beklimming is. De Chimborazo is relatief makkelijk te beklimmen. Je hebt er twee weken voor nodig, tegenover de twee maanden die nodig zijn om de top van de Everest te bereiken. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content