In de Zoo van Antwerpen is een monniksgier geboren, de eerste die dit jaar in een Europese dierentuin het levenslicht ziet. Dat meldt de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen). Het geslacht is nog niet bekend, maar het diertje kreeg alvast de naam "Orion" mee en valt ook al door het publiek te bewonderen in het jubileumcomplex waar de monniksgieren verblijven.

Datingvolière

De monniksgier is de grootste roofvogel van Europa maar is in zijn voortbestaan bedreigd door voedseltekort, het verstoren van hun nestplaatsen en vergiftiging. Zowel de Zoo als het dierenpark Planckendael werken mee aan een Europees kweekprogramma. In Planckendael is er zelfs sprake van een heuse "datingvolière" waar monniksgieren van verschillende dierentuinen worden samengebracht om er hun ideale partner te kiezen.

Het kweekprogramma is ook bijzonder omdat heel wat van de voortgebrachte jonge gieren vervolgens in de natuur worden losgelaten. De Zoo en Planckendael steunen voorts ook de "Black Vulture Conservation Foundation" in Mallorca, waar nesten van monniksgieren bewaakt worden in een druk toeristisch gebied.

Trotse ouders Snowflake en Sir

Orion is het eerste jong van het 24-jarige vrouwtje Snowflake. Zij vormt in de Zoo een koppel met het 29-jarige ervaren kweekmannetje Sir. Om het jong alle kansen te geven om de cruciale eerste tien dagen te overleven, wordt het voorlopig nog niet weggenomen om het geslacht te bepalen, te ringen en een veer af te nemen voor DNA-onderzoek. Tot de herfst blijft Orion in principe in Antwerpen, nadien gaat hij of zij naar Planckendael. (Belga/INM)

In de Zoo van Antwerpen is een monniksgier geboren, de eerste die dit jaar in een Europese dierentuin het levenslicht ziet. Dat meldt de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen). Het geslacht is nog niet bekend, maar het diertje kreeg alvast de naam "Orion" mee en valt ook al door het publiek te bewonderen in het jubileumcomplex waar de monniksgieren verblijven. Datingvolière De monniksgier is de grootste roofvogel van Europa maar is in zijn voortbestaan bedreigd door voedseltekort, het verstoren van hun nestplaatsen en vergiftiging. Zowel de Zoo als het dierenpark Planckendael werken mee aan een Europees kweekprogramma. In Planckendael is er zelfs sprake van een heuse "datingvolière" waar monniksgieren van verschillende dierentuinen worden samengebracht om er hun ideale partner te kiezen. Het kweekprogramma is ook bijzonder omdat heel wat van de voortgebrachte jonge gieren vervolgens in de natuur worden losgelaten. De Zoo en Planckendael steunen voorts ook de "Black Vulture Conservation Foundation" in Mallorca, waar nesten van monniksgieren bewaakt worden in een druk toeristisch gebied. Trotse ouders Snowflake en Sir Orion is het eerste jong van het 24-jarige vrouwtje Snowflake. Zij vormt in de Zoo een koppel met het 29-jarige ervaren kweekmannetje Sir. Om het jong alle kansen te geven om de cruciale eerste tien dagen te overleven, wordt het voorlopig nog niet weggenomen om het geslacht te bepalen, te ringen en een veer af te nemen voor DNA-onderzoek. Tot de herfst blijft Orion in principe in Antwerpen, nadien gaat hij of zij naar Planckendael. (Belga/INM)