Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten en de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA, die onder meer de Zoo van Antwerpen en Planckendael onder haar hoede heeft) hebben in Planckendael een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De jaarlijks 900.000 euro steun maakt het voor het dierenpark in Muizen en de Zoo van Antwerpen mogelijk om wetenschappelijk onderzoek naar onder meer de bonobo's voort te zetten. Planckendael viert twintig jaar onderzoek naar het gedrag van de bonobo's. Het leverde al een schat aan informatie op die gebruikt wordt bij het beheren van het kweekprogramma. Tegen 2015 wil het dierenpark het project rond de bedreigde mensapensoort nog aanzienlijk uitbreiden. "Dit onderzoekswerk is nu nergens ter wereld mogelijk", zegt Zjef Pereboom, manager van het CRC, het Centre for Research and Conservation, de onderzoeksafdeling van de KMDA.

Het CRC zal zich onder meer richten op het gebruik van de nieuwste technologieën in genetisch onderzoek. Daarnaast wil het onderzoeksprojecten opzetten om de kennis te vergroten over leerprocessen cognitie en intelligentie van dieren - ze krijgen daartoe computers met touchscreens - en om de gevolgen van veroudering bij dieren te bestuderen. Die gegevens kunnen relevant zijn voor het inzicht in de effecten van veroudering bij mensen, onder meer van het hart. "Door bonobo's te begrijpen, begrijpen we beter hoe we geworden zijn wie we zijn", zegt Jeroen Stevens van het CRC.

Naast het bonobo-onderzoek wordt de steun van de Vlaamse overheid ook gebruikt voor onderzoek naar andere diersoorten in dierentuinen en in de vrije natuur, bijvoorbeeld naar de manier waarop goudkopleeuwapen gebruik maken van hun omgeving, wat de rol kan zijn van gorilla's in het herstel van regenwouden en hoe monniksgieren hun partner kiezen. De KMDA wil de onderzoeken tastbaar maken voor de bewoners. (Belga/INM)

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten en de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA, die onder meer de Zoo van Antwerpen en Planckendael onder haar hoede heeft) hebben in Planckendael een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend. De jaarlijks 900.000 euro steun maakt het voor het dierenpark in Muizen en de Zoo van Antwerpen mogelijk om wetenschappelijk onderzoek naar onder meer de bonobo's voort te zetten. Planckendael viert twintig jaar onderzoek naar het gedrag van de bonobo's. Het leverde al een schat aan informatie op die gebruikt wordt bij het beheren van het kweekprogramma. Tegen 2015 wil het dierenpark het project rond de bedreigde mensapensoort nog aanzienlijk uitbreiden. "Dit onderzoekswerk is nu nergens ter wereld mogelijk", zegt Zjef Pereboom, manager van het CRC, het Centre for Research and Conservation, de onderzoeksafdeling van de KMDA. Het CRC zal zich onder meer richten op het gebruik van de nieuwste technologieën in genetisch onderzoek. Daarnaast wil het onderzoeksprojecten opzetten om de kennis te vergroten over leerprocessen cognitie en intelligentie van dieren - ze krijgen daartoe computers met touchscreens - en om de gevolgen van veroudering bij dieren te bestuderen. Die gegevens kunnen relevant zijn voor het inzicht in de effecten van veroudering bij mensen, onder meer van het hart. "Door bonobo's te begrijpen, begrijpen we beter hoe we geworden zijn wie we zijn", zegt Jeroen Stevens van het CRC. Naast het bonobo-onderzoek wordt de steun van de Vlaamse overheid ook gebruikt voor onderzoek naar andere diersoorten in dierentuinen en in de vrije natuur, bijvoorbeeld naar de manier waarop goudkopleeuwapen gebruik maken van hun omgeving, wat de rol kan zijn van gorilla's in het herstel van regenwouden en hoe monniksgieren hun partner kiezen. De KMDA wil de onderzoeken tastbaar maken voor de bewoners. (Belga/INM)