In de Britse hoofdstad Londen hebben milieuactivisten van Greenpeace zeventien monumenten en standbeelden 'versierd' met een mondmasker. Zo willen ze het gevaarlijk hoge niveau van de luchtvervuiling aankaarten. Dat meldt BBC.

Greenpeace-actie in Londen , Reuters
Greenpeace-actie in Londen © Reuters

Twee actievoerders klommen over een hek en omzeilden de security om de mond van het standbeeld van Oliver Cromwell, bij het parlement, te bedekken. Voorts werden ook Winston Churchill en koningin Victoria 'slachtoffer' van deze actie.

'We werkten al meer dan een maand aan het plan om de luchtvervuiling op deze manier aan te kaarten', vertelt een van de Greenpeaceleden aan BBC Radio Londen. 'Ik begrijp dat sommige mensen onze actie gevaarlijk noemen, maar onze klimmers zijn goed getraind.'

De politie arresteerde acht personen, maar wel nadat al verschillende mondmaskers waren aangebracht. 'In tijden van een verhoogd terreurniveau, is het gênant om te zien dat activisten zo eenvoudig hoog beveiligde plaatsen kunnen binnendringen', luidt de kritiek in Groot-Brittannië.

Greenpeace-actie in Londen , Reuters
Greenpeace-actie in Londen © Reuters

Uit een studie van het King's College blijkt dat jaarlijks 9.400 personen sterven in Londen als gevolg van de luchtverontreiniging. 'Wie de verkiezingen ook wint in mei, de politiek moet dit probleem dringend hoger op de agenda plaatsen', verdedigt Greenpeace de actie. Onder meer investeringen in openbaar vervoer, het stimuleren van het gebruik van elektrische fietsen en veilige groene zones rond scholen en ziekenhuizen, staan op het verlanglijstje van de milieuorganisatie. (AVE)

In de Britse hoofdstad Londen hebben milieuactivisten van Greenpeace zeventien monumenten en standbeelden 'versierd' met een mondmasker. Zo willen ze het gevaarlijk hoge niveau van de luchtvervuiling aankaarten. Dat meldt BBC. Twee actievoerders klommen over een hek en omzeilden de security om de mond van het standbeeld van Oliver Cromwell, bij het parlement, te bedekken. Voorts werden ook Winston Churchill en koningin Victoria 'slachtoffer' van deze actie. 'We werkten al meer dan een maand aan het plan om de luchtvervuiling op deze manier aan te kaarten', vertelt een van de Greenpeaceleden aan BBC Radio Londen. 'Ik begrijp dat sommige mensen onze actie gevaarlijk noemen, maar onze klimmers zijn goed getraind.' De politie arresteerde acht personen, maar wel nadat al verschillende mondmaskers waren aangebracht. 'In tijden van een verhoogd terreurniveau, is het gênant om te zien dat activisten zo eenvoudig hoog beveiligde plaatsen kunnen binnendringen', luidt de kritiek in Groot-Brittannië. Uit een studie van het King's College blijkt dat jaarlijks 9.400 personen sterven in Londen als gevolg van de luchtverontreiniging. 'Wie de verkiezingen ook wint in mei, de politiek moet dit probleem dringend hoger op de agenda plaatsen', verdedigt Greenpeace de actie. Onder meer investeringen in openbaar vervoer, het stimuleren van het gebruik van elektrische fietsen en veilige groene zones rond scholen en ziekenhuizen, staan op het verlanglijstje van de milieuorganisatie. (AVE)