De mensheid moet zich nu al organiseren met het oog op de toename van overstromingen, droogtes of hittegolven die de komende decennia verwacht wordt in verband met de opwarming. Dit bepleiten experts in een rapport.

Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), het wetenschappelijke panel van de Verenigde Naties dat de referentie is op het vlak van klimaatverandering, benadrukt in het rapport dat de frequentie en de intensiteit van extreme weersomstandigheden zal toenemen door de opwarming van de Aarde. Een voorlopige versie van een samenvatting voor besluitvormers wordt deze week in Oeganda besproken, waar het definitieve rapport publiek wordt.

'Voorbij bepaalde drempel kunnen inspanningen ontoereikend zijn'

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, bracht de boodschap al naar het forum van de klimaatgevoelige landen in Bangladesh: "Er bestaan veel lonende remedies die de gemeenschappen en landen kunnen nemen om de impact van de extreme weerkundige periodes te beperken."

Voorbij een bepaalde drempel, waarschuwt het IPCC echter in het rapport, kunnen de inspanningen om zich aan te passen ontoereikend worden als de uitstoot van broeikasgassen, die aan de basis ligt van de klimaatverandering, niet binnen de perken wordt gehouden. (Belga/SD)

De mensheid moet zich nu al organiseren met het oog op de toename van overstromingen, droogtes of hittegolven die de komende decennia verwacht wordt in verband met de opwarming. Dit bepleiten experts in een rapport.Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), het wetenschappelijke panel van de Verenigde Naties dat de referentie is op het vlak van klimaatverandering, benadrukt in het rapport dat de frequentie en de intensiteit van extreme weersomstandigheden zal toenemen door de opwarming van de Aarde. Een voorlopige versie van een samenvatting voor besluitvormers wordt deze week in Oeganda besproken, waar het definitieve rapport publiek wordt.'Voorbij bepaalde drempel kunnen inspanningen ontoereikend zijn'De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, bracht de boodschap al naar het forum van de klimaatgevoelige landen in Bangladesh: "Er bestaan veel lonende remedies die de gemeenschappen en landen kunnen nemen om de impact van de extreme weerkundige periodes te beperken." Voorbij een bepaalde drempel, waarschuwt het IPCC echter in het rapport, kunnen de inspanningen om zich aan te passen ontoereikend worden als de uitstoot van broeikasgassen, die aan de basis ligt van de klimaatverandering, niet binnen de perken wordt gehouden. (Belga/SD)