Mensen, ratten en apen: zoek de verschillen

© iStock

Bij de mens verwerken de hersenen visuele informatie anders dan bij de aap.

De mens is een aap, daar zijn wetenschappers het al lang over eens. Maar dat wil niet zeggen dat we alles op dezelfde manier doen. Zo zetten de hersenen informatie die via het netvlies van de ogen in twee dimensies binnenkomt om in een beeld in drie dimensies. Maar bij ons doen ze dat op een andere manier dan bij apen.

Het hersenbeeld in drie dimensies ontstaat onder meer doordat beide ogen een lichtjes ander beeld van de realiteit doorgeven. Ook de ‘diepte’ van de waarneming, de afstand zeg maar, wordt in het geheel ingebouwd. Al die informatie wordt in één beeld samengebracht.

Dat puzzelwerk, meldt neurofysioloog Wim Vanduffel van de KU Leuven in PLOS Biology, blijkt nu in onze hersenen in een andere zone te gebeuren dan bij apen. Het verschil heeft ongetwijfeld te maken met evolutionaire aanpassingen gedurende miljoenen jaren.

Psycholoog Fabian Kloosterman van de KU Leuven en zijn collega’s melden in Cell Reports dat ze een techniek hebben ontwikkeld waarmee ze in realtime kunnen nagaan welke groepen van hersencellen bij een rat actief worden wanneer die zich in een doolhof beweegt. Het is een eerste stap naar wat wetenschappers ‘ mind reading‘ noemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content