Marokko speelt voortrekkersrol in productie van hernieuwbare energie

Het zonne-energiepark in Marokko © Reuters

De opening van ’s werelds grootste zonne-energiepark is bijna zover. Vanaf volgende maand worden enkele duizenden Marokkaanse gezinnen voorzien van stroom opgewekt in de Sahara. Marokko neemt daarbij de eerste stap in de richting van zijn vele internationale ambities.

Marokko zet volop in op de productie van groene energie. In 2013 begonnen de werken voor de bouw van het grootste zonne-energiepark ter wereld in Ouarzazate, een stad aan de rand van de Saharawoestijn. De eerste van in totaal vier fases is nu bijna klaar. De fabriek Noor 1 kostte zo’n 650 miljoen euro, waarvan een deel werd gesubsidieerd door de Europese Unie, en beschikt over een productiecapaciteit van zo’n 160 megawatt. Noor 1 moet enkele duizenden gezinnen kunnen voorzien van stroom.

Het grote voordeel aan deze installatie is dat het ook ’s nachts stroom zal kunnen opwekken, wat een unicum is. Dat komt doordat het systeem stroom kan opslaan die overdag werd geproduceerd door blootstelling aan de zon, tot acht uur in totaal. De energiecentrale zal de inwoners van de Sahara en de omliggende regio’s dus de klok rond kunnen voorzien van elektriciteit.

Voortrekkersrol

Met het project hoopt de Marokkaanse overheid enerzijds de natuurlijke hulpbronnen in het land te optimaliseren en het milieu te beschermen. Anderzijds is het ook onderdeel van hun plan om tegen 2020 – wanneer de resterende drie fabrieken klaar zijn – een voortrekkersrol te spelen op vlak van de productie van hernieuwbare energie. Op termijn koestert Marokko zelfs de ambitie om andere landen in het Midden-Oosten – en zelfs de Europese Unie -van stroom te kunnen voorzien. Hoewel het Duitse plan om tegen 2050 vijftien procent van de Europese energie te halen uit de Noord-Afrikaanse woestijn in 2013 opzij werd geschoven, blijft de Marokkaanse overheid hoop koesteren. Maar dat is slechts een van de vele ambities die Marokko heeft op internationaal vlak. Momenteel werken ze ook aan nieuwe transportwegen tussen het zuiden van het land en Mauritanië.

Daarnaast is het voor de overheid ook financieel voordeliger. Nu is Marokko vooral een importeur van fossiele brandstoffen uit het buiteland, wat grote gevolgen heeft voor het staatsbudget. Dankzij het zonne-energiepark wordt het land onafhankelijk van anderen en verandert hun positie van importeur naar mogelijke exporteur.

In totaal zullen de vier installaties – die in verbinding staan met elkaar – beschikken over een productiecapaciteit van 500 megawatt. Het zonne-energiepark zou in de eindfase – tegen 2020 – ongeveer even groot zijn als de hoofdstad Rabat en 1,5 miljoen inwoners voorzien van stroom. De totale kosten worden geschat op negen miljard dollar. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content