Madrid verklaart oorlog aan wasberen en parkieten

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De Spaanse hoofdstad wil de overvloed aan wasberen en parkieten in de stad indammen.

Madrid gaat de strijd aan met de ‘plaag’ van wasberen en parkieten. Beide diersoorten zijn een doorn in het oog van de stadsdienst. Wasberen omdat ze rabiës overdragen en parkieten omwille van de geluidsoverlast die ze veroorzaken.

Madrid heeft de oorlog verklaard aan diersoorten die de openbare rust verstoren of die een gevaar betekenen voor de volksgezondheid. De stad houdt een ‘raid’ op Noord-Amerikaanse wasberen en op de Argentijnse monniksparkiet. De aanwezigheid van deze dieren begint op een ware plaag te lijken, aldus de stedelijke overheid.

Beide diersoorten werden naar Europa gehaald om te dienen als exotisch huisdier. Sinds 2011 zijn wasberen een wijdverspreid koopwaar in Spaanse dierenwinkels. Maar de dieren blijven hun baasje niet eeuwig trouw, sommige ontsnappen en komen in de vrije natuur terecht. Een hele hoop wasberen worden ook doelbewust achtergelaten bijvoorbeeld omdat hun onderhoud te veel geld kost.

Geluidsoverlast

Parkieten zijn al veel langer terug te vinden in Spaanse dierenwinkels en bijgevolg ook op straat.

Parkieten leven gemiddeld tien jaar en elk vrouwtje kan in haar leven voor 50 nakomelingen zorgen. De wilde parkieten leven in parken en doordat ze snel kweken, verdrijven ze andere lokale vogelsoorten. Maar dat is niet de belangrijkste reden voor de ‘haatcampagne’ van de stad. Geluidsoverlast is dat wel. Het ooit zo vredig Spaanse park Buen Retiro wordt dezer dagen overstemd met honderden tsjirpende vogels.

Wasberen eten alles

Wasberen daarentegen zijn ongewenst omdat ze rabiës of hondsdolheid kunnen overdragen. Bovendien eten ze ‘alles’. Gaande van vogeleitjes tot afval.

Hoewel de stad de dieren dus niet graag ziet, roept Madrid haar bewoners op om de uitdunning vredig aan te pakken. “Begin niet in het wilde weg te schieten op de vogels”, aldus Felipe Ruza van het Madrileense Natuur- en Conservatiedepartement. “Enkel personen die geautoriseerd zijn door de stad, mogen deelnemen aan het uitroeiingsplan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content