‘Lozen baggerslib betekent de dood van Groot Barrièrerif’

Groot Barrièrerif' © Thinkstock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Australië geeft groen licht gegeven voor het lozen van baggerslib in het Groot Barrièrerif. Milieubewegingen zijn fel gekant tegen de beslissing en beweren dat het slib het kwetsbare koraal zal vergiftigen.

Australië heeft toestemming gegeven om drie miljoen kubieke meter dregzand te storten in het Groot Barrièrerif. Het afval is afkomstig van de uitbreidingswerken van een haven voor de export van steenkool in Abbot Point, in het noorden van de staat Queensland.

De uiteindelijke toestemming kwam van het Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA) mits maatregelen die de impact op het milieu beperken. Zo mag er maximum drie miljoen kubieke meter bagger worden gestort, waar de projectontwikkelaar Adani er 38 miljoen had gevraagd.

De beslissing is niet onomstreden. Volgens televisiezender ABC zouden de leden van het GBRMPA banden hebben met de mijnindustrie. Een aantijging die momenteel wordt onderzocht.

Van werelderfgoed naar bedreigd erfgoed

Wetenschappers waarschuwen dat de lozing een bijkomende klap is voor het reeds kwetsbare rif omdat het afval het koraal kan verstikken of vergiftigen. Volgens hen vormen de plannen een bedreiging voor het marineleven, de werelderfgoedstatus van het rif en uiteindelijk ook de Australische toeristische industrie.

Hoewel het rif sinds 1981 op de Unesco-lijst van werelderfgoed staat, is het Groot Barrièrerif de afgelopen 27 jaar meer dan de helft van zijn koraal kwijtgeraakt. Het beschermde gebied strekt zich uit over ongeveer 345.000 km2 langs de Australische kust.

De Unesco dreigde eerder al het rif in 2014 te klasseren als bedreigd werelderfgoed als Australië niets doet om de ontwikkeling van de industrie in de kustzone te beperken.

De lozing van het baggerslib is gepland in 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content