In LA, na New York de grootste stad van de VS, worden jaarlijks naar schatting 2,7 miljard plastic zakken gebruikt. Milieuorganisaties ijveren er al vier jaar voor een verbod. Nu hebben ze hun slag thuis gehaald. Tegen het einde van 2012 moet een groot deel van het plastic verdwenen zijn.

Eerst komt er nog een vier maanden durend milieuonderzoek. Vervolgens wordt het verbod trapsgewijs ingevoerd. Grotere winkels krijgen zes maanden de tijd om zich aan te passen, kleinere winkels krijgen een jaar de tijd.

Papieren zakAls het verbod helemaal van kracht wordt, zullen winkels geen plastic zak meer mogen geven. De consument die toch nog een zak wil, zal er dan een van papier kunnen krijgen en daarvoor 10 dollarcent (0,08 euro) moeten betalen.

Het stadsbestuur van LA keurde de bag ban goed met dertien stemmen voor en amper één stem tegen.

Los Angeles, dat vier miljoen inwoners telt, is nu de grootste Amerikaanse stad die plasticzakken verbiedt. Eerder, in 2007, had ook San Francisco, in dezelfde staat Californië, al zo'n verbod uitgevaardigd. In Californië alleen al hebben nu 48 steden de plastic zak op de zwarte lijst gezet. Ook hoofdstad Washington DC heeft al zo'n verbod.

In de maag van vogels en vissen Plastic zakken vormen een enorm milieuprobleem. Niet alleen slingeren ze massaal rond op straat en wegen ze zwaar op het budget voor stadsreiniging, ze komen ook in de natuur terecht, waar ze grote schade kunnen aanrichten.

Op zee komt plastic afval terecht in de maag van vissen en vogels en vormt het een broeihaard voor bacteriën en algen. Op de Stille Oceaan, waar Los Angeles aan ligt, drijft een enorme hoeveelheid plastic en ander afval, de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Uit recent onderzoek is gebleken dat er nog veel meer plastic in zee zit dan altijd is gedacht.

Het stadsbestuur van LA heeft gisteren ook aangekondigd dat het de komende twee jaar de mogelijkheden van een verbod op papieren zakken gaat onderzoeken. De productie van papieren zakken draagt bij tot de ontbossing, is het argument. (IPS)

In LA, na New York de grootste stad van de VS, worden jaarlijks naar schatting 2,7 miljard plastic zakken gebruikt. Milieuorganisaties ijveren er al vier jaar voor een verbod. Nu hebben ze hun slag thuis gehaald. Tegen het einde van 2012 moet een groot deel van het plastic verdwenen zijn. Eerst komt er nog een vier maanden durend milieuonderzoek. Vervolgens wordt het verbod trapsgewijs ingevoerd. Grotere winkels krijgen zes maanden de tijd om zich aan te passen, kleinere winkels krijgen een jaar de tijd.Papieren zakAls het verbod helemaal van kracht wordt, zullen winkels geen plastic zak meer mogen geven. De consument die toch nog een zak wil, zal er dan een van papier kunnen krijgen en daarvoor 10 dollarcent (0,08 euro) moeten betalen. Het stadsbestuur van LA keurde de bag ban goed met dertien stemmen voor en amper één stem tegen. Los Angeles, dat vier miljoen inwoners telt, is nu de grootste Amerikaanse stad die plasticzakken verbiedt. Eerder, in 2007, had ook San Francisco, in dezelfde staat Californië, al zo'n verbod uitgevaardigd. In Californië alleen al hebben nu 48 steden de plastic zak op de zwarte lijst gezet. Ook hoofdstad Washington DC heeft al zo'n verbod. In de maag van vogels en vissen Plastic zakken vormen een enorm milieuprobleem. Niet alleen slingeren ze massaal rond op straat en wegen ze zwaar op het budget voor stadsreiniging, ze komen ook in de natuur terecht, waar ze grote schade kunnen aanrichten. Op zee komt plastic afval terecht in de maag van vissen en vogels en vormt het een broeihaard voor bacteriën en algen. Op de Stille Oceaan, waar Los Angeles aan ligt, drijft een enorme hoeveelheid plastic en ander afval, de zogeheten Great Pacific Garbage Patch. Uit recent onderzoek is gebleken dat er nog veel meer plastic in zee zit dan altijd is gedacht. Het stadsbestuur van LA heeft gisteren ook aangekondigd dat het de komende twee jaar de mogelijkheden van een verbod op papieren zakken gaat onderzoeken. De productie van papieren zakken draagt bij tot de ontbossing, is het argument. (IPS)