Michel Sonck van het FANC lichtte een en ander toe bij de voorstelling van de vernieuwde meetpunten van het Teleradnetwerk, dat de kunstmatige en de natuurlijke radioactiviteit in het hele land meet.

Vorig jaar voerde het FANC 29.400 analyses uit op stalen van gras, drinkwater en voedsel. Daaruit bleek dat het natuurlijke radioactiviteitsniveau nergens in België overschreden wordt. De natuurlijke radioactiviteit is afkomstig uit het binnenste van de aarde of uit de kosmos.

Sonck: "In Limburg is de radioactiviteit het laagst door de zanderige ondergrond, terwijl er in de Ardennen meer rotsen en stenen zijn, van waaruit radongas naar boven kan komen. In Luxemburg is de radioactiviteit bijna het dubbele van Limburg. Het is eigenlijk af te raden om thuis in de slaapkamer mooi gekleurde stenen in een kast te bewaren, want er kan uraniumhoudend erts bij zitten en dat geeft veel straling af".

"Sporadisch kunnen er kleine hoeveelheden kunstmatige radioactiviteit waargenomen worden, bijvoorbeeld van het ongeval in Tsjernobyl of van de bovengrondse kernproeven in de jaren '50 en '60. Die hoeveelheden bevinden zich nog ver beneden ieder gezondheidsrisico," aldus Sonck. (Belga/KVDA)

De meetresultaten van Telerad staan ook in real-time ter beschikking van het publiek op de website telerad.fgov.be.

Michel Sonck van het FANC lichtte een en ander toe bij de voorstelling van de vernieuwde meetpunten van het Teleradnetwerk, dat de kunstmatige en de natuurlijke radioactiviteit in het hele land meet. Vorig jaar voerde het FANC 29.400 analyses uit op stalen van gras, drinkwater en voedsel. Daaruit bleek dat het natuurlijke radioactiviteitsniveau nergens in België overschreden wordt. De natuurlijke radioactiviteit is afkomstig uit het binnenste van de aarde of uit de kosmos. Sonck: "In Limburg is de radioactiviteit het laagst door de zanderige ondergrond, terwijl er in de Ardennen meer rotsen en stenen zijn, van waaruit radongas naar boven kan komen. In Luxemburg is de radioactiviteit bijna het dubbele van Limburg. Het is eigenlijk af te raden om thuis in de slaapkamer mooi gekleurde stenen in een kast te bewaren, want er kan uraniumhoudend erts bij zitten en dat geeft veel straling af". "Sporadisch kunnen er kleine hoeveelheden kunstmatige radioactiviteit waargenomen worden, bijvoorbeeld van het ongeval in Tsjernobyl of van de bovengrondse kernproeven in de jaren '50 en '60. Die hoeveelheden bevinden zich nog ver beneden ieder gezondheidsrisico," aldus Sonck. (Belga/KVDA)