‘Letterlijk bergen verzetten voor nieuwe steden is niet zonder risico’

© Xinhua
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Niets kan de Chinese bouwwoede nog stoppen. Al jaren verzet het land letterlijk bergtoppen om nieuwe steden te kunnen bouwen voor zo’n 100 miljoen plattelandsbewoners.

Omdat Chinese steden aan een ijltempo groeien, zien de autoriteiten geen andere mogelijkheid dan om omringende berglandschappen plat te strijken om de nodige ruimte te creëren. China nam de voorbije 10 jaar nabij verschillende steden al honderden bergtoppen weg die zich over honderden kilometers uitstrekken. De aarde wordt vervolgens in valleien gestort om zo de basis te leggen voor toekomstige steden. Dat gebeurde al in de steden Chongqing, Shiyan, Yichang, Lanzhou en Yan’an.

Momenteel onderneemt China in de stad Lanzhou, in de provincie Gansu, het grootste ‘bergverplaatsingsproject’ in de Chinese geschiedenis, waarbij meer dan 700 bergen worden platgemaakt. Achter het miljardenproject, dat meer dan 250 vierkante kilometer vlak land zal creëren, zit een van de grootste bouwbedrijven van China.

Wetenschappers van de universiteit van Chang’an stellen zich in het wetenschappelijk vakblad Nature echter vragen bij een dergelijke ongeziene grootschalige operatie. Wat als bijvoorbeeld een stad die gebouwd is op onstabiele grond ineenstort door de regen? Ook over andere milieuproblemen zoals lucht- en watervervuiling, erosie en overstromingsgevaar is nog niet voldoende nagedacht, vinden ze. Het wegnemen van bergen brengt immers stofdeeltjes in de atmosfeer, veroorzaakt landverschuivingen en overstromingen, brengt wilde planten en dieren in gevaar en vervuilt waterwegen.

Er is zoveel geld te verdienen – voor bepaalde mensen – dat de risico’s niet grondig werden bestudeerd, aldus de Chinese wetenschappers in Nature.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content