Het is misschien temperatuursgewijs nog niet opgevallen, maar de astronomische lente is begonnen en wel op zeer spectaculaire wijze met een zonsverduistering en een nachtevening, het tijdstip van het jaar waarop de zon loodrecht op de evenaar staat en dag en nacht even lang zijn. Vanaf nu worden de dagen langer in de aanloop naar de zomer om daarna terug korter te worden.

Maar wat misschien minder goed nieuws is, is dat de lente al duizenden jaren korter aan het worden is en op zijn kortst zal zijn in het jaar 8680. Dan zal de lente zo'n 88, 5 dagen lang zijn, zowat vier dagen korter dan dit jaar. Hetzelfde proces speelt zich af met de winter, die steeds meer seconden moet prijsgeven aan de herfst.

Het fenomeen wordt veroorzaakt door het wiebelen van de as van de Aarde, een proces dat ook voor een verandering in de sterrenbeelden zorgt. Als gevolg van dat proces verandert het moment waarop de planeet de langste dag bereikt elk jaar lichtjes. Al zullen we daar niet veel van merken. (TE)

Het is misschien temperatuursgewijs nog niet opgevallen, maar de astronomische lente is begonnen en wel op zeer spectaculaire wijze met een zonsverduistering en een nachtevening, het tijdstip van het jaar waarop de zon loodrecht op de evenaar staat en dag en nacht even lang zijn. Vanaf nu worden de dagen langer in de aanloop naar de zomer om daarna terug korter te worden. Maar wat misschien minder goed nieuws is, is dat de lente al duizenden jaren korter aan het worden is en op zijn kortst zal zijn in het jaar 8680. Dan zal de lente zo'n 88, 5 dagen lang zijn, zowat vier dagen korter dan dit jaar. Hetzelfde proces speelt zich af met de winter, die steeds meer seconden moet prijsgeven aan de herfst. Het fenomeen wordt veroorzaakt door het wiebelen van de as van de Aarde, een proces dat ook voor een verandering in de sterrenbeelden zorgt. Als gevolg van dat proces verandert het moment waarop de planeet de langste dag bereikt elk jaar lichtjes. Al zullen we daar niet veel van merken. (TE)