Leeuw staat op uitsterven in West-Afrika

© Thinkstock

Door jacht en landbouw zijn er amper nog leeuwen over in West-Afrika.

Dierenbeschermers maken zich zorgen over het voortbestaan van de leeuw in West-Afrika. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel. In de gehele regio leven vandaag nog maar 250 volwassen exemplaren.

De West-Afrikaanse leeuwen bevinden zich bovendien vrijwel allemaal in dezelfde vijf landen. Zo leeft 90 procent van de leeuwenpopulatie in een natuurreservaat in het grensgebied tussen Benin, Burkina Faso en Niger. De overige dieren komen voor in Senegal en Nigeria.

Al dreigen zij zijn vrijheid

West-Afrika is nu nog goed voor 1 procent van de 35.000 Afrikaanse leeuwen. Het roofdier wordt er teruggedrongen door de mens, die landbouwgebied maakt van zijn natuurlijke habitat. Bovendien wordt de leeuw sterk bejaagd door West-Afrikaanse boeren, die hun vee willen beschermen.

Het grootste probleem is dat de leeuwen in West-Afrika geen economisch voordeel bieden. Anders dan in Zuid- en Oost-Afrika kennen de landen van West-Afrika amper safaritoerisme. Volgens dierenbeschermers is het daarom zaak dat het Westen geld inzamelt om de leeuw voor uitsterven te behoeden.

De kringloop van het leven

De achteruitgang van de leeuwenpopulatie heeft grote gevolgen voor het ecosysteem in de regio. Met het verdwijnen van de leeuw en de luipaard is het aantal groene bavianen er enorm toegenomen. Daardoor zijn dan weer verschillende soorten kleine evenhoevigen en primaten verdwenen uit West-Afrika. Bovendien vormen de bavianen ook een bedreiging voor het vee. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content