Kunstinstallatie beeldt de gewonde Aarde uit op de Antwerpse Schelde

Het spectaculaire kunstwerk ‘We Drift’ van de Antwerpse fotograaf en kunstenaar Wim Tellier confronteert ons met de kwetsbaarheid van onze planeet.

Voor het project We Drift reisde de 33-jarige kunstenaar Wim Tellier de afgelopen 2,5 jaar de wereld rond samen met twee medewerkers. Hij fotografeerde unieke landschappen in 37 verschillende landen.

Tellier trok duizend luchtfoto’s vanuit een kite, een soort vlieger die door wind aangedreven wordt. Hij maakte 1000 landschapsbeelden in onder andere Bolivië, Cambodja, Marokko, Australië en IJsland. Op de blog van Wim Tellier kan u het fascinerende avontuur van Tellier in tekst en beeld herbeleven.

Gewonde planeet

Tellier wil met zijn kunstwerk een ecologische boodschap uitdragen. Op elke foto plaatste hij een enorme rode pleister in het landschap, als symbool voor de gewonde planeet. ‘We Drift beeldt een planeet af wiens wonden verborgen zijn in een onzeker levenslot’, luidt het.

Voor het project maakte hij ook nog 1000 portretfoto’s van uiteenlopende mensen. In We drift worden de landschappen en de portretten samengebracht in 1000 fotocollages. Op zondag 2 juni worden de collages op duizend vlotten van 16 vierkante meter gemonteerd en te water gelaten op de Antwerpse Schelde.

Drijven op de schelde

Het kunstwerk zal enkele uren drijven op het water van de Schelde. Dit heeft ook een symbolische betekenis. We Drift wordt immers als eerste installatie ter wereld aangestuurd door de natuur. Het kunstwerk gaat op en neer op het ritme van de getijden.

Het enorme project zal slecht één keer te bewonderen zijn. Om het project te financieren, deed de Antwerpse kunstenaar beroep op heel wat sponsors en kreeg hij de hulp van de stad Antwerpen.

Tellier staat bekend om zijn gigantische kunstwerken met foto’s. In 2006 maakte hij een 600 vierkante meter grote foto van zijn zoontje Yenno, die op verschillende locaties wereldwijd werd tentoongesteld. In 2009 realiseerde hij met zijn project 7-7 het eerste kunstproject op Antarctica, met maar liefst 800 vierkante meter grote foto’s. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content