Afgelopen maand was de koudste maart sinds 1962. Gemiddeld bedroeg de temperatuur 3,0 graden, en dat komt vooral omdat de wind overheersend uit noord tot noordoost waaide. Dat is zeer uitzonderlijk. Maart telde bovendien 15 vorstdagen (dagen met negatieve minima), tegenover acht in gewone omstandigheden. Records zijn echter niet gevestigd. Dat blijkt uit de cijfers van KMI-weerman David Dehenauw.

In maart 1962 lag de gemiddelde temperatuur nog iets lager, op 2,7 graden. Het KMI noemt de afgelopen maand "uitzonderlijk", toch werden geen records gebroken. "Meer zelfs, maart 2013 staat niet in de top tien van koudste maanden", zegt weerman David Dehenauw. "In die lijst staan vooral maartmaanden uit de 19e eeuw." De cijfers bevestigen dat maart 2013 desondanks toch een ongewoon koude maand was. Er waren er maar liefst 15 vorstdagen, of dagen met negatieve minima. In gewone omstandigheden zijn er dat 8. Bovendien kende maart 2 ijsdagen, of dagen met negatieve maxima. Normaal zijn er in maart geen ijsdagen. Het opvallendst zijn het aantal sneeuwdagen: 11, tegenover gemiddeld 3.

Het enige wat wel in de lijn van het gemiddelde was, was de neerslag en het aantal neerslagdagen: 64,2 mm en 17 neerslagdagen, tegenover 70 mm en 17,8 dagen gemiddeld. Het aantal uren zonneschijn (82,7 uur) wordt nog als normaal beschouwd, al bedraagt het gemiddelde 114 uur. Het is intussen al van oktober vorig jaar geleden dat het aantal uren zonneschijn minstens even hoog is als het gemiddeld aantal. (Belga/SD)

Afgelopen maand was de koudste maart sinds 1962. Gemiddeld bedroeg de temperatuur 3,0 graden, en dat komt vooral omdat de wind overheersend uit noord tot noordoost waaide. Dat is zeer uitzonderlijk. Maart telde bovendien 15 vorstdagen (dagen met negatieve minima), tegenover acht in gewone omstandigheden. Records zijn echter niet gevestigd. Dat blijkt uit de cijfers van KMI-weerman David Dehenauw.In maart 1962 lag de gemiddelde temperatuur nog iets lager, op 2,7 graden. Het KMI noemt de afgelopen maand "uitzonderlijk", toch werden geen records gebroken. "Meer zelfs, maart 2013 staat niet in de top tien van koudste maanden", zegt weerman David Dehenauw. "In die lijst staan vooral maartmaanden uit de 19e eeuw." De cijfers bevestigen dat maart 2013 desondanks toch een ongewoon koude maand was. Er waren er maar liefst 15 vorstdagen, of dagen met negatieve minima. In gewone omstandigheden zijn er dat 8. Bovendien kende maart 2 ijsdagen, of dagen met negatieve maxima. Normaal zijn er in maart geen ijsdagen. Het opvallendst zijn het aantal sneeuwdagen: 11, tegenover gemiddeld 3. Het enige wat wel in de lijn van het gemiddelde was, was de neerslag en het aantal neerslagdagen: 64,2 mm en 17 neerslagdagen, tegenover 70 mm en 17,8 dagen gemiddeld. Het aantal uren zonneschijn (82,7 uur) wordt nog als normaal beschouwd, al bedraagt het gemiddelde 114 uur. Het is intussen al van oktober vorig jaar geleden dat het aantal uren zonneschijn minstens even hoog is als het gemiddeld aantal. (Belga/SD)