Volgens wetenschappers van het WWF doen klimaatevoluties wouden opschuiven naar de jachtgebieden van het dier en kunnen die tegen het eind van de eeuw met 40 procent inkrimpen. "Verlies van habitat in de hoogte betekent niet alleen minder terrein voor de sneeuwluipaard, maar opent ook de mogelijkheid dat zij (de dieren) dichter komen bij menselijke activiteit zoals weilanden", beklemtoont mede-auteur Rinjan Shrestha van de studie.

Nog slechts 500 volwassen sneeuwluipaardenDe deskundigen menen dat er in het Himalaya-gebergte in Nepal nog slechts 500 volwassen sneeuwluipaarden leven. Weinig mensen kunnen er prat op gaan een gegeven dag deze solitaire mysterieuze katachtige te hebben gezien die soms "het spook van de bergen" wordt genoemd.

'Het spook van de bergen'

Het dier leeft veelal op grote hoogte, boven de boomgrens, maar dikwijls beneden de 5.000 meter waar het tersluiks zijn prooi kan volgen. Dit zijn dikwijls wilde geiten, herten, everzwijnen of kleinere dieren.

"Indien de boomgrens naar boven opschuift, zoals wij in ons onderzoek voorspellen, kunnen we ons eraan verwachten dat dit sneeuwluipaard zijn opties om te overleven ziet verminderen", zei

co-onderzoekster Jessica Forrest.

Habitat wordt steeds kleiner

Voor het onderzoek zijn computersimulaties van het klimaat gebruikt en zijn op het terrein de bewegingen van de bedreigde diersoort gevolgd.

Het WWF vreest dat de habitat van deze katachtige tegen het einde van de eeuw van 20.000 naar 11.700 vierkante meter afneemt. (Belga/INM)

Volgens wetenschappers van het WWF doen klimaatevoluties wouden opschuiven naar de jachtgebieden van het dier en kunnen die tegen het eind van de eeuw met 40 procent inkrimpen. "Verlies van habitat in de hoogte betekent niet alleen minder terrein voor de sneeuwluipaard, maar opent ook de mogelijkheid dat zij (de dieren) dichter komen bij menselijke activiteit zoals weilanden", beklemtoont mede-auteur Rinjan Shrestha van de studie. Nog slechts 500 volwassen sneeuwluipaardenDe deskundigen menen dat er in het Himalaya-gebergte in Nepal nog slechts 500 volwassen sneeuwluipaarden leven. Weinig mensen kunnen er prat op gaan een gegeven dag deze solitaire mysterieuze katachtige te hebben gezien die soms "het spook van de bergen" wordt genoemd. 'Het spook van de bergen' Het dier leeft veelal op grote hoogte, boven de boomgrens, maar dikwijls beneden de 5.000 meter waar het tersluiks zijn prooi kan volgen. Dit zijn dikwijls wilde geiten, herten, everzwijnen of kleinere dieren. "Indien de boomgrens naar boven opschuift, zoals wij in ons onderzoek voorspellen, kunnen we ons eraan verwachten dat dit sneeuwluipaard zijn opties om te overleven ziet verminderen", zei co-onderzoekster Jessica Forrest. Habitat wordt steeds kleiner Voor het onderzoek zijn computersimulaties van het klimaat gebruikt en zijn op het terrein de bewegingen van de bedreigde diersoort gevolgd. Het WWF vreest dat de habitat van deze katachtige tegen het einde van de eeuw van 20.000 naar 11.700 vierkante meter afneemt. (Belga/INM)