Het afsmelten van het poolijs is een van de meest zichtbare gevolgen van klimaatverandering. Waar wit ijs verdwijnt, komt donker zeewater bloot te liggen. Dat slorpt meer warmte van de zon op, waardoor de pool nog sneller opwarmt.

Op een 59 seconden lange video van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is te zien hoe sinds 1988 steeds meer oud ijs (in het wit en lichtblauw voorgesteld) verdwijnt en vervangen wordt door kwetsbaar jong ijs.

In 1988 was 26 procent van het arctische zee-ijs vier jaar of ouder. In 2013 was dat nog maar 7 procent. Dat verklaart mee waarom het totale ijspak steeds maar kleiner wordt, waardoor er steeds minder zonnewarmte terug de ruimte in gereflecteerd wordt.

Het relatief warme weer aan de pool zorgt voor extreem weer elders, tonen de laatste wetenschappelijke studies aan. Omdat het temperatuurverschil tussen de pool en de warmere breedtegraden daalt, wordt de straalstroom grilliger. Dat zorgt voor extreem weer elders, zoals de buitengewoon warme winter in West-Europa en Alaska en de opeenvolgende extreme koudegolven in Noord-Amerika.

Het afsmelten van het poolijs is een van de meest zichtbare gevolgen van klimaatverandering. Waar wit ijs verdwijnt, komt donker zeewater bloot te liggen. Dat slorpt meer warmte van de zon op, waardoor de pool nog sneller opwarmt.Op een 59 seconden lange video van de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is te zien hoe sinds 1988 steeds meer oud ijs (in het wit en lichtblauw voorgesteld) verdwijnt en vervangen wordt door kwetsbaar jong ijs.In 1988 was 26 procent van het arctische zee-ijs vier jaar of ouder. In 2013 was dat nog maar 7 procent. Dat verklaart mee waarom het totale ijspak steeds maar kleiner wordt, waardoor er steeds minder zonnewarmte terug de ruimte in gereflecteerd wordt.Het relatief warme weer aan de pool zorgt voor extreem weer elders, tonen de laatste wetenschappelijke studies aan. Omdat het temperatuurverschil tussen de pool en de warmere breedtegraden daalt, wordt de straalstroom grilliger. Dat zorgt voor extreem weer elders, zoals de buitengewoon warme winter in West-Europa en Alaska en de opeenvolgende extreme koudegolven in Noord-Amerika.