Er komen steeds meer inktvissen, sardienen en ansjovissen voor in de Noordzee door de stijgende temperatuur van het zeewater, zo meldt de BBC op basis van recente visserijgegevens die deze week worden voorgesteld aan de British Ecological Society. De kabeljauw trekt dan weer steeds meer noordwaarts.

'Tot twintig of dertig jaar geleden waren inktvissen zeldzaam in onze data', zegt John Pinnegar van het Britse Centrum voor Milieu-, Visserij- en Aquacultuurwetenschappen dat al meer dan 100 jaar de vispopulatie in de Noordzee registreert. 'Visserschepen vangen nu soorten die nog nooit eerder werden gevangen.'

Volgens de nieuwe gegevens kwam inktvis in 2016 voor bij 60 procent van de onderzoeksstations, terwijl dat in 1984 nog maar 20 procent was.

Naar Noorwegen

'Heel veel zaken die nu veelvuldig voorkomen rond het Verenigd Koninkrijk zijn vissen die beschouwd kunnen worden als traditioneel Mediterraan of typisch voor de Golf van Biskaje, of rond Portugal of Spanje. Hun aantal in de Britse wateren neemt toe omdat het water steeds geschikter wordt voor die soorten, terwijl andere soorten verschuiven naar het noorden.' Zo trekt de kabeljauw richting Noorwegen terwijl de schol van Nederland naar Schotland verschuift.

Momenteel worden de inktvissen die gevangen worden voor de Britse kust nog uitgevoerd naar andere landen, maar volgens Pinnegar zal dit wellicht veranderen. 'Misschien zal de consument eerder kiezen voor soorten die in onze lokale wateren voorkomen in plaats van geïmporteerde soorten.'

Ook in de rest van de wereld is de vangst van inktvis en octopus aanzienlijk gestegen. (TE)

Er komen steeds meer inktvissen, sardienen en ansjovissen voor in de Noordzee door de stijgende temperatuur van het zeewater, zo meldt de BBC op basis van recente visserijgegevens die deze week worden voorgesteld aan de British Ecological Society. De kabeljauw trekt dan weer steeds meer noordwaarts.'Tot twintig of dertig jaar geleden waren inktvissen zeldzaam in onze data', zegt John Pinnegar van het Britse Centrum voor Milieu-, Visserij- en Aquacultuurwetenschappen dat al meer dan 100 jaar de vispopulatie in de Noordzee registreert. 'Visserschepen vangen nu soorten die nog nooit eerder werden gevangen.' Volgens de nieuwe gegevens kwam inktvis in 2016 voor bij 60 procent van de onderzoeksstations, terwijl dat in 1984 nog maar 20 procent was. 'Heel veel zaken die nu veelvuldig voorkomen rond het Verenigd Koninkrijk zijn vissen die beschouwd kunnen worden als traditioneel Mediterraan of typisch voor de Golf van Biskaje, of rond Portugal of Spanje. Hun aantal in de Britse wateren neemt toe omdat het water steeds geschikter wordt voor die soorten, terwijl andere soorten verschuiven naar het noorden.' Zo trekt de kabeljauw richting Noorwegen terwijl de schol van Nederland naar Schotland verschuift. Momenteel worden de inktvissen die gevangen worden voor de Britse kust nog uitgevoerd naar andere landen, maar volgens Pinnegar zal dit wellicht veranderen. 'Misschien zal de consument eerder kiezen voor soorten die in onze lokale wateren voorkomen in plaats van geïmporteerde soorten.'Ook in de rest van de wereld is de vangst van inktvis en octopus aanzienlijk gestegen. (TE)