Een recente vertraging in de stijgende trend van de globale temperatuur is mogelijk het gevolg van de trage opwarming van de diepe oceanen, zeggen Britse wetenschappers.

De oceanen zijn een van de grootste opnemers van hitte van de Aarde, wat een stijging van de zeespiegel tot gevolg heeft door het uitzetten van grote delen water. De opwarming gebeurt heel traag omdat de hitte van het wateroppervlak langzaam naar de lagere regionen van de zeeën circuleert.

De temperaturen over de hele wereld zijn de laatste vijf jaar grotendeels dezelfde gebleven, al bevinden ze zich toch nog aanzienlijk boven de historische norm want de jaren tussen 2000 en 2012 bevatten de meeste van de 14 heetste jaren ooit.

Juichende klimaatsceptici

Een dergelijke periode van tragere klimaatopwarming is niet ongewoon en maakt deel uit van de natuurlijke verandering van de klimaatcyclus. Klimaatsceptici, die geloven dat klimaatopwarming een kwakkel is, hoeven nog niet te juichen, de gegevens wijzen nog steeds in de richting van een ononderbroken klimaatopwarming voor de volgende decennia. Tegen 2060 zal de globale temperatuur met meer dan 2 graden Celsius gestegen zijn in vergelijking met de periode van voor het industriële tijdperk.

Naast de opwarming van de diepe oceanen spelen ook nog andere factoren een rol in de tragere temperatuurstijgingen zoals de lagere activiteit van de zon in 2008/2009, die iets minder warmte genereerde, en een reeks kleine vulkaanuitbarstingen, waaronder de eruptie van de Eyjafjallajökull in 2010. As van vulkanen reflecteert immers licht terug naar de ruimte wat een tijdelijk koelend effect heeft. (TE)

Een recente vertraging in de stijgende trend van de globale temperatuur is mogelijk het gevolg van de trage opwarming van de diepe oceanen, zeggen Britse wetenschappers. De oceanen zijn een van de grootste opnemers van hitte van de Aarde, wat een stijging van de zeespiegel tot gevolg heeft door het uitzetten van grote delen water. De opwarming gebeurt heel traag omdat de hitte van het wateroppervlak langzaam naar de lagere regionen van de zeeën circuleert. De temperaturen over de hele wereld zijn de laatste vijf jaar grotendeels dezelfde gebleven, al bevinden ze zich toch nog aanzienlijk boven de historische norm want de jaren tussen 2000 en 2012 bevatten de meeste van de 14 heetste jaren ooit. Juichende klimaatscepticiEen dergelijke periode van tragere klimaatopwarming is niet ongewoon en maakt deel uit van de natuurlijke verandering van de klimaatcyclus. Klimaatsceptici, die geloven dat klimaatopwarming een kwakkel is, hoeven nog niet te juichen, de gegevens wijzen nog steeds in de richting van een ononderbroken klimaatopwarming voor de volgende decennia. Tegen 2060 zal de globale temperatuur met meer dan 2 graden Celsius gestegen zijn in vergelijking met de periode van voor het industriële tijdperk. Naast de opwarming van de diepe oceanen spelen ook nog andere factoren een rol in de tragere temperatuurstijgingen zoals de lagere activiteit van de zon in 2008/2009, die iets minder warmte genereerde, en een reeks kleine vulkaanuitbarstingen, waaronder de eruptie van de Eyjafjallajökull in 2010. As van vulkanen reflecteert immers licht terug naar de ruimte wat een tijdelijk koelend effect heeft. (TE)