Zo'n 187 landen, dat zijn bijna alle deelnemers aan de Klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs, hebben concrete engagementen aangegaan voor het terugdringen van de broeikasgassen tegen 2025-2030. Maar deze nationale plannen zijn niet voldoende om de opwarming van de aarde met maximaal 2 graden Celsius tegen te gaan.

Het klimaatakkoord zoals het nu in Parijs voorligt, mag dan wel een doorbraak zijn, het is vanuit wetenschappelijk oogpunt lang niet voldoende om de klimaatverandering onder de 1,5 of zelfs 2 graden Celsius te houden. Dat zeggen toonaangevende klimaatwetenschappers en economen.

België staat wereldwijd op de vierde plaats als het gaat om klimaatprestaties, na Denemarken, Groot-Brittannië en Zweden. Dat blijkt uit de Climate Change Performance Index 2016.

Omdat de resultaten van hun onderzoek zo alarmerend zijn, vervellen klimaatwetenschappers steeds vaker tot activisten. 'Scientivists', noemen ze zichzelf. 'Ik kan me niet voorstellen dat je in je wetenschappelijke kringen blijft rondbazuinen hoe erg en hoe dramatisch het is en niet de straat opgaat en probeert de samenleving mee te krijgen.'

De regering heeft een grote troef in handen tegen de klimaatverandering: via het onderwijs kan ze waarschijnlijk wel een omslagpunt realiseren: het vormen van ecocentrische leiders, zo schrijft professor Elvira Haezendonck van de VUB.

Terwijl premier Charles Michel (N-VA) meent dat een akkoord over de verdeling van de klimaatinspanningen tussen de verschillende regeringen dichtbij is, vreest de Waalse minister van Energie, Paul Furlan (PS), dat de N-VA 'geen akkoord wil.'

Voor Groen kan het niet door de beugel dat de Vlaamse regering haar zegen niet geeft voor een intra-Belgisch klimaatakkoord. Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum zegt dat de "N-VA-ministers en N-VA-minister-president Geert Bourgeois een zware verantwoordelijkheid" dragen. De SP.A noemt de situatie "bedroevend".