De jaarlijkse bijeenkomst van de Iccat (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) in Turkije zorgde voor nieuwe maatregelen tegen illegale visvangst van Mediterraanse blauwvintonijn. Zo werd er beslist een elektronisch systeem te implementeren dat blauwvinvangsten zal opvolgen. Onderzoek toont namelijk aan dat er veel meer tonijn gevangen wordt dan aangegeven door de vissers.

Op dezelfde vergadering werd ook extra bescherming afgesproken voor de zijdehaai. Tonijnvissers vangen deze soort vaak per ongeluk. Nu zullen ze de zijdehaaien levend moeten vrijlaten.

Verder besproken de regeringsafgevaardigden ook een minimumgrootte voor zwaardvissen en een plan voor populatieherstel in 2013. Voorstellen om de haringhaai te beschermen werden afgewimpeld.

Het meest controversiële agendapunt, de illegale vangst van de blauwvin in Libische waters tijdens het hoogtepunt van de afgelopen conflicten, zal worden behandeld in een aparte vergadering volgend jaar.

Atlantische OceaanVoor het (grote) deel van de Atlantische Oceaan dat onder het toezicht van Iccat staat, werd beslist het gebruik van Fads (Fish Aggregating Devices) te beperken. Dit zijn toestellen die tonijn en haaien - en vaak ook heel wat andere ongewenste soorten - aantrekken.

Ook albatrossen en andere zeevogels krijgen extra bescherming, want vissers zullen noodgedwongen inspanningen moeten doen om de accidentele vangst te verminderen.

Matige reactie

"Het elektronische documentatiesysteem voor de vangst van blauwvinnen is een belangrijke sprong voorwaarts", zegt Sergi Tudela, visserijhoofd van WWF in de Mediterraanse regio, aan de Britse nieuwssite BBC. "Maar het gebrek aan informatie over de 'vetfabrieken' van blauwvintonijn zorgt voor een zwart gat. Op die manier kan er ongecontroleerd tonijn worden gevangen en doorverkocht", aldus Tedula.

Dr. Cleo Small van RSPB en BirdLife International reageert tevreden op de extra bescherming voor zeevogels: "Dit is een mooie dag voor albatrossen en andere zeevogels die elke minuut nutteloos sterven door accidentele vangsten". (VF)

De jaarlijkse bijeenkomst van de Iccat (International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) in Turkije zorgde voor nieuwe maatregelen tegen illegale visvangst van Mediterraanse blauwvintonijn. Zo werd er beslist een elektronisch systeem te implementeren dat blauwvinvangsten zal opvolgen. Onderzoek toont namelijk aan dat er veel meer tonijn gevangen wordt dan aangegeven door de vissers. Op dezelfde vergadering werd ook extra bescherming afgesproken voor de zijdehaai. Tonijnvissers vangen deze soort vaak per ongeluk. Nu zullen ze de zijdehaaien levend moeten vrijlaten. Verder besproken de regeringsafgevaardigden ook een minimumgrootte voor zwaardvissen en een plan voor populatieherstel in 2013. Voorstellen om de haringhaai te beschermen werden afgewimpeld. Het meest controversiële agendapunt, de illegale vangst van de blauwvin in Libische waters tijdens het hoogtepunt van de afgelopen conflicten, zal worden behandeld in een aparte vergadering volgend jaar. Atlantische OceaanVoor het (grote) deel van de Atlantische Oceaan dat onder het toezicht van Iccat staat, werd beslist het gebruik van Fads (Fish Aggregating Devices) te beperken. Dit zijn toestellen die tonijn en haaien - en vaak ook heel wat andere ongewenste soorten - aantrekken. Ook albatrossen en andere zeevogels krijgen extra bescherming, want vissers zullen noodgedwongen inspanningen moeten doen om de accidentele vangst te verminderen. Matige reactie "Het elektronische documentatiesysteem voor de vangst van blauwvinnen is een belangrijke sprong voorwaarts", zegt Sergi Tudela, visserijhoofd van WWF in de Mediterraanse regio, aan de Britse nieuwssite BBC. "Maar het gebrek aan informatie over de 'vetfabrieken' van blauwvintonijn zorgt voor een zwart gat. Op die manier kan er ongecontroleerd tonijn worden gevangen en doorverkocht", aldus Tedula. Dr. Cleo Small van RSPB en BirdLife International reageert tevreden op de extra bescherming voor zeevogels: "Dit is een mooie dag voor albatrossen en andere zeevogels die elke minuut nutteloos sterven door accidentele vangsten". (VF)