In Italië richt de rode palmkever een ware ravage aan in de palmbomenpopulatie. Dat bericht de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Natuurbeschermers zien met lede ogen aan hoe het insect in luttele maanden tijd alle bomen vernietigt.

Wie in Italië een rode palmkever aantreft, is bij wet verplicht dat bij de autoriteiten te melden. Het insect kan gemakkelijk worden herkend aan de zwarte tekening op zijn donkerrode lijf. Hoewel de rhynchophorus ferrugineus amper 3 centimeter groot is, is hij de nachtmerrie van boomchirurgen in het gehele Middellandse Zeegebied.

Parasiet

Het wijfje van de rode palmkever legt haar eitjes in de schors van de palmboom. Een tot zes dagen later sluipen duimdikke, witgele larven uit de eitjes tevoorschijn, die zich eerst voeden met de bladeren en dan met het hout van de palm.

Binnenin de boom knabbelen de larven honderden minuscule kanaaltjes, terwijl ze intussen het sap uit de plant zuigen. Na twee maanden hebben ze de palm van binnenuit vernietigd zonder dat daar iets van te merken is. Na verloop van tijd verliest de boom zijn kroon; de palmtakken worden bruin en gaan ten slotte hangen.

De rode palmkever is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, waar hij veelal voorkomt in moerassen. De snuitkeversoort verspreidde zich vervolgens naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Door de import van palmbomen kwam hij in 1994 in Zuid-Spanje terecht. Daarvandaan verspreidde het insect zich over het hele Middellandse Zeegebied. In 2004 werd hij voor het eerst gesignaleerd in Italië en in 2006 werden exemplaren waargenomen in Griekenland en Zuid-Frankrijk.

Bestrijding

De kleine parasiet laat zich niet gemakkelijk uitroeien. Rode palmkevers verdragen temperaturen tot 50 graden en kunnen ruiken op een afstand van 20 kilometer. Wijfjeskevers leggen bovendien zo'n 200 tot 400 eitjes per nest.

Als er niet snel wordt ingegrepen, zal er tegen 2015 geen enkele dadelpalm meer overeind staan in de streek rond Rome. Boomchirurgen gaan de parasiet daarom met microgolven te lijf. Door middel van apparaten, die met een kraan in de bomen worden gehesen, trachten ze de larven te doden met elektromagnetische energie. Daarnaast experimenteren ze ook nog met etherische oliën en rondwormen.

Het meeste succes boeken de natuurbeschermers nog met vergif. Al is dat geen simpele klus. De insecticide moet met een tuinslang herhaaldelijk vanbinnen in de palmbomen worden gepompt. Het grootste bezwaar tegen die vorm van bestrijding is nog de kostprijs. Per boom kost de behandeling meerdere honderden euro's. (YD)

In Italië richt de rode palmkever een ware ravage aan in de palmbomenpopulatie. Dat bericht de Duitse krant Frankfurter Allgemeine. Natuurbeschermers zien met lede ogen aan hoe het insect in luttele maanden tijd alle bomen vernietigt.Wie in Italië een rode palmkever aantreft, is bij wet verplicht dat bij de autoriteiten te melden. Het insect kan gemakkelijk worden herkend aan de zwarte tekening op zijn donkerrode lijf. Hoewel de rhynchophorus ferrugineus amper 3 centimeter groot is, is hij de nachtmerrie van boomchirurgen in het gehele Middellandse Zeegebied.Het wijfje van de rode palmkever legt haar eitjes in de schors van de palmboom. Een tot zes dagen later sluipen duimdikke, witgele larven uit de eitjes tevoorschijn, die zich eerst voeden met de bladeren en dan met het hout van de palm.Binnenin de boom knabbelen de larven honderden minuscule kanaaltjes, terwijl ze intussen het sap uit de plant zuigen. Na twee maanden hebben ze de palm van binnenuit vernietigd zonder dat daar iets van te merken is. Na verloop van tijd verliest de boom zijn kroon; de palmtakken worden bruin en gaan ten slotte hangen.De rode palmkever is oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië, waar hij veelal voorkomt in moerassen. De snuitkeversoort verspreidde zich vervolgens naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Door de import van palmbomen kwam hij in 1994 in Zuid-Spanje terecht. Daarvandaan verspreidde het insect zich over het hele Middellandse Zeegebied. In 2004 werd hij voor het eerst gesignaleerd in Italië en in 2006 werden exemplaren waargenomen in Griekenland en Zuid-Frankrijk.De kleine parasiet laat zich niet gemakkelijk uitroeien. Rode palmkevers verdragen temperaturen tot 50 graden en kunnen ruiken op een afstand van 20 kilometer. Wijfjeskevers leggen bovendien zo'n 200 tot 400 eitjes per nest.Als er niet snel wordt ingegrepen, zal er tegen 2015 geen enkele dadelpalm meer overeind staan in de streek rond Rome. Boomchirurgen gaan de parasiet daarom met microgolven te lijf. Door middel van apparaten, die met een kraan in de bomen worden gehesen, trachten ze de larven te doden met elektromagnetische energie. Daarnaast experimenteren ze ook nog met etherische oliën en rondwormen.Het meeste succes boeken de natuurbeschermers nog met vergif. Al is dat geen simpele klus. De insecticide moet met een tuinslang herhaaldelijk vanbinnen in de palmbomen worden gepompt. Het grootste bezwaar tegen die vorm van bestrijding is nog de kostprijs. Per boom kost de behandeling meerdere honderden euro's. (YD)