Het is bewezen: we mogen kamelen niet verantwoordelijk houden voor de opwarming van de aarde. Zwitserse wetenschappers concludeerden namelijk dat kamelen en hun aanverwanten, zoals lama's en dromedarissen, een veel lager metabolisme hebben en daardoor minder methaan produceren dan pakweg schapen en geiten. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Schapen en geiten produceren meer

Methaan, dat 20 keer krachtiger is dan koolstofdioxide, is slecht voor het milieu. Herkauwers scheiden methaan af bij het verteren van voedsel waardoor het in de lucht komt. 20 procent van de totale uitstoot van methaan zou daaraan te wijten zijn. En toch zijn kamelen daarbij niet de grote 'boosdoener', wat tot nu toe werd aangenomen. Schapen en geiten bijvoorbeeld produceren namelijk veel meer methaan.

Verschillend metabolisme

De reden waarom zij meer produceren, is een sneller metabolisme. Het snelle metabolisme van schapen en geiten zorgt ervoor dat ze vaker en meer eten, dat weer verteren en er zo meer methaan in de lucht komt. "De hoeveelheid methaan die schapen, geiten en kamelen per eenheid voedsel produceren is dezelfde, maar omdat schapen en geiten meer eten, produceren ze uiteindelijk ook meer van de giftige stof", aldus Dr. Marcus Clauss, veterinair arts van de Vetsuisse Faculty van de Universiteit van Zürich. Hij benadrukt wel dat de productie van methaan door herkauwers geen significant probleem is voor de klimaatopwarming. "Er zijn zoveel andere zaken waar men rekening mee moet houden, dit is er maar een klein onderdeel van." (KVW)

Het is bewezen: we mogen kamelen niet verantwoordelijk houden voor de opwarming van de aarde. Zwitserse wetenschappers concludeerden namelijk dat kamelen en hun aanverwanten, zoals lama's en dromedarissen, een veel lager metabolisme hebben en daardoor minder methaan produceren dan pakweg schapen en geiten. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.Schapen en geiten produceren meerMethaan, dat 20 keer krachtiger is dan koolstofdioxide, is slecht voor het milieu. Herkauwers scheiden methaan af bij het verteren van voedsel waardoor het in de lucht komt. 20 procent van de totale uitstoot van methaan zou daaraan te wijten zijn. En toch zijn kamelen daarbij niet de grote 'boosdoener', wat tot nu toe werd aangenomen. Schapen en geiten bijvoorbeeld produceren namelijk veel meer methaan.Verschillend metabolismeDe reden waarom zij meer produceren, is een sneller metabolisme. Het snelle metabolisme van schapen en geiten zorgt ervoor dat ze vaker en meer eten, dat weer verteren en er zo meer methaan in de lucht komt. "De hoeveelheid methaan die schapen, geiten en kamelen per eenheid voedsel produceren is dezelfde, maar omdat schapen en geiten meer eten, produceren ze uiteindelijk ook meer van de giftige stof", aldus Dr. Marcus Clauss, veterinair arts van de Vetsuisse Faculty van de Universiteit van Zürich. Hij benadrukt wel dat de productie van methaan door herkauwers geen significant probleem is voor de klimaatopwarming. "Er zijn zoveel andere zaken waar men rekening mee moet houden, dit is er maar een klein onderdeel van." (KVW)