Juli 2016 is warmste maand ooit

© iStock

Juli 2016 was de warmste maand op aarde sinds de NASA haar waarnemingen begon in 1880. Daarmee verbreekt ze het record van juli vorig jaar. Klimaatopwarming speelt een rol, maar ook El Niño stuwde de temperatuur naar grote hoogten.

Nooit was een maand zo heet als afgelopen maand. Juli 2016 breekt daarmee het exact één jaar oude record van juli vorig jaar met 0,11° C.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is juli al de tiende opeenvolgende maand die een warmterecord breekt. Vanaf oktober 2015 tot nu braken alle maanden het record voor hun maand. Juli 2016 is niet alleen de warmste julimaand ooit, ze is ook de warmste maand tout court sinds de NASA haar waarnemingen begon in 1880.

Voor haar statistieken combineert NASA de temperatuur van het zeeoppervlak en de luchttemperatuur aan land. Volgens Amerikaanse National Oceanographic and Atmospheric Administration (Noaa) duurt de recordreeks al veertien maanden, maar het Noaa heeft haar statistieken voor juli nog niet vrijgegeven.

Volgens David Karoly, klimaatwetenschapper aan de universiteit van Melbourne, is het nu al bijna zeker dat 2016 het warmste jaar ooit wordt. Volgens hem ligt de klimaatverandering aan de basis van de reeks van ‘warmste maanden’. Daarnaast speelt ook El Niño voor een klein deel mee, het natuurfenomeen dat jaarlijks een deel van de Atlantische Oceaan opwarmt en zo de globale temperatuur de hoogte injaagt.

Nieuwe maandrecords volgen er niet meer dit jaar, zegt Karoly. ‘De effecten van El Niño zijn zo goed als voorbij voor dit jaar’, zegt hij. Daarom vindt wetenschapper Kim Cobb het net opvallend dat juni toch nog een recordmaand is, zegt hij tegen persbureau AP tegen persbureau AP dat het opvallend is dat er dit jaar een recordmaand werd gemeten, omdat El Niño net voorbij is. Behalve door klimaatverandering warmt de aarde ook tijdelijk op door dit weerfenomeen, maar daar had juli 2016 al geen last meer van moeten hebben. NASA zegt dat de records op maar één ding wijzen: ‘De aarde wordt warmer. Het is belangrijk om te zien wat dat voor de toekomst betekent.’ (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content