Jongste longkankerpatiënt in China is amper 8 jaar

© Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een 8-jarig meisje is het jongste Chinese longkankerpatiëntje ooit. Dokters wijzen luchtvervuiling als directe oorzaak van haar ziekte aan.

Het meisje, van wie de naam niet werd bekendgemaakt, woont naast een drukke weg in de oostelijke provincie Jiangsu en is dus gedurende een lange periode blootgesteld aan fijn stof.

Het aantal gevallen van longkanker is in China dramatisch gestegen door de snelle economische ontwikkeling van het land en de daarmee gepaard gaande verslechterende luchtkwaliteit. Maar longkanker bij kinderen komt uiterst zelden voor. De gemiddelde leeftijd voor de diagnose is 70 jaar.

De sterftegraad door longkanker in China is volgens het Chinese ministerie van Gezondheid de voorbije 30 jaar verviervoudigd. In de in smog verhulde hoofdstad Peking, waar het aantal longkankers de laatste 10 jaar met 60 procent steeg, is het ondertussen de grootste doodsoorzaak.

‘Smogdagje’

Maar Peking blijkt niet de enige stad die vertrouwd is met smog. In de noordelijke stad Harbin was de smoglaag vorige maand zo dik dat kinderen een ‘smogdagje’ kregen en niet naar school moesten. Ook werden wegen afgesloten en konden vliegtuigen niet opstijgen. De hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht was maar liefst 40 keer hoger dan door de Wereldgezondheidsorganisatie toegestaan.

Het enige voordeel van de voortdurend aanwezige smog in China is dat de Chinese overheid het probleem niet meer kan ontkennen. Ze heeft daarom onlangs extra budget uitgetrokken om de vervuiling tegen te gaan.

De schadelijke effecten van luchtvervuiling voor de gezondheid krijgen de laatste tijd steeds meer aandacht. De Wereldgezondheidsorganisatie classificeerde luchtvervuiling enkele weken geleden voor het eerst als oorzaak van long- en blaaskanker én gevaarlijker dan passief roken. Volgens de organisatie veroorzaakte longkanker in 2010 222.000 doden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content