Het grootste deel van dit bedrag gaat naar technologie om de opwarming van de aarde te beperken. 'Als de CO2-uitstoot niet drastisch teruggedrongen wordt, schepen we jongeren op met een gigantische schoonmaakklus en zeer schadelijke klimaatimpact', zegt James Hansen, hoogleraar aan het Earth Institute van de Columbia University in de VS en hoofdauteur van de studie. Duizenden miljarden euro's zijn dan volgens hem nodig om de CO2 uit de atmosfeer te verwijderen.

Hoewel er internationale afspraken gemaakt zijn over het uitfaseren van fossiele brandstoffen, lijkt het er vooralsnog niet op dat dit in het gewenste tempo gaat gebeuren. Als de CO2-uitstoot vanaf 2021 met 6 procent per jaar wordt teruggebracht, moet tegen 2100 nog 150 miljard ton CO2 uit de atmosfeer verwijderd worden.

Als de emissie echter blijft groeien met 2 procent per jaar, gaat het om 1000 miljard ton tegen 2100. Dergelijke hoeveelheden CO2 verwijderen kan alleen met zeer dure technische oplossingen.

Volgens Hansen is het momenteel nog mogelijk de CO2-uitstoot tegen relatief lage kosten terug te dringen. Dat kan vooral door andere landbouw- en bosbouwpraktijken, inclusief herbebossing en bodemverbetering.

De studie is verschenen in Earth System Dynamics, een publicatie van de Europese Geosciences Union.

Het grootste deel van dit bedrag gaat naar technologie om de opwarming van de aarde te beperken. 'Als de CO2-uitstoot niet drastisch teruggedrongen wordt, schepen we jongeren op met een gigantische schoonmaakklus en zeer schadelijke klimaatimpact', zegt James Hansen, hoogleraar aan het Earth Institute van de Columbia University in de VS en hoofdauteur van de studie. Duizenden miljarden euro's zijn dan volgens hem nodig om de CO2 uit de atmosfeer te verwijderen.Hoewel er internationale afspraken gemaakt zijn over het uitfaseren van fossiele brandstoffen, lijkt het er vooralsnog niet op dat dit in het gewenste tempo gaat gebeuren. Als de CO2-uitstoot vanaf 2021 met 6 procent per jaar wordt teruggebracht, moet tegen 2100 nog 150 miljard ton CO2 uit de atmosfeer verwijderd worden.Als de emissie echter blijft groeien met 2 procent per jaar, gaat het om 1000 miljard ton tegen 2100. Dergelijke hoeveelheden CO2 verwijderen kan alleen met zeer dure technische oplossingen.Volgens Hansen is het momenteel nog mogelijk de CO2-uitstoot tegen relatief lage kosten terug te dringen. Dat kan vooral door andere landbouw- en bosbouwpraktijken, inclusief herbebossing en bodemverbetering.De studie is verschenen in Earth System Dynamics, een publicatie van de Europese Geosciences Union.