Japanse walvisjagers op weg naar Antarctica

© Reuters

In ‘naam van de wetenschap’ zetten de Japanse walvisjagers naar jaarlijkse gewoonte koers naar Antarctica. De bescherming van de vloot kost handenvol geld.

De Japanse walvisvloot is uitgevaren richting Antarctica. De vloot wordt zwaar bewaakt omdat de overheid bang is dat milieu-activisten het uitvaren en het vangen verhinderen. Drie schepen vertrokken vanuit de haven van Shimonoseki, in het zuidwesten van Japan, om 900 dwergvinvissen en gewone vinvissen te vangen.

Japan organiseert jaarlijks zo’n jacht in de zuidelijke zeeën in naam van “wetenschappelijk onderzoek”, wat getolereerd wordt door de Walvis-Commissie, die daarentegen de commerciële vangst verbiedt. De Japanse autoriteiten verstoppen evenwel niet dat de walvisachtigen die gedood worden in naam van het wetenschappelijke onderzoek, op de markten in Japan terechtkomen.

Het agentschap voor Japanse visserij, dat officieel op de jacht moet toezien, wilde het vertrek van de vloot “om veiligheidsredenen” niet bevestigen. De voorbije zeven keren dat de vloot richting Antarctica uitvoer, werden de walvisvaarders lastiggevallen en hun schepen gesaboteerd door boten met milieu-activisten van de vereniging Sea Shepherd, die in de Verenigde Staten gebaseerd is.

Vorig jaar moest de Japanse vloot haar campagne met een maand inkorten, waardoor ze slechts 172 walvissen kon vangen. De ruim 170 walvissen waren slechts een vijfde van het aantal dieren dat de jagers gehoopt hadden te kunnen vangen.

De oprichter van Sea Shepherd, Paul Watson, liet al weten dat de vereniging de Japanse walvisvaarders zal blijven lastigvallen indien ze naar Antarctica zouden terugkeren. Greenpeace hekelde de nieuwe campagne door te stellen dat de fondsen die de Japanse overheid uitgeeft om de vloot te beschermen, nuttiger gebruikt hadden kunnen worden om het noordoosten van Japan, dat op 11 maart getroffen werd door de aardbeving en de tsunami, herop te bouwen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content