Japanse geologen hebben naar eigen zeggen grote voorraden van zeldzame aardmetalen, die gebruikt worden in hightech apparaten, gevonden op de bodem van de Stille Oceaan.

Ze werden gevonden op een diepte van 3.500 tot 6.000 meter, op 78 verschillende locaties. De geologen schatten dat er in de modder van de oceaanbodem zo'n 100 miljard ton aardmetalen ligt.

'De concentratie ervan is zo groot dat één vierkante kilometer volstaat om in een vijfde van de jaarlijkse wereldwijde consumptie te voorzien', citeert de BBC Yasuhiro Kato van de Universiteit van Tokio.

Zeldzame aardmetalen worden vooral in China geproduceerd, dat maar liefst 97 procent van de wereldmarkt in handen heeft. Volgens analisten kan de Chinese dominantie door de ontdekking van Japan een serieuze knauw krijgen. (KVDA)

Japanse geologen hebben naar eigen zeggen grote voorraden van zeldzame aardmetalen, die gebruikt worden in hightech apparaten, gevonden op de bodem van de Stille Oceaan. Ze werden gevonden op een diepte van 3.500 tot 6.000 meter, op 78 verschillende locaties. De geologen schatten dat er in de modder van de oceaanbodem zo'n 100 miljard ton aardmetalen ligt. 'De concentratie ervan is zo groot dat één vierkante kilometer volstaat om in een vijfde van de jaarlijkse wereldwijde consumptie te voorzien', citeert de BBC Yasuhiro Kato van de Universiteit van Tokio. Zeldzame aardmetalen worden vooral in China geproduceerd, dat maar liefst 97 procent van de wereldmarkt in handen heeft. Volgens analisten kan de Chinese dominantie door de ontdekking van Japan een serieuze knauw krijgen. (KVDA)