Bij zijn jongste walvisjacht ter hoogte van Antarctica heeft Japan 251 walvissen gevangen, wat maar een vierde is van het geplande aantal, zo heeft de regering bekendgemaakt.

Het resultaat is deels te wijten aan obstructie van de walvisvangst door activisten. De Japanse walvisvangstvloot is zaterdag teruggekeerd en heeft last gehad van de organisatie Sea Shepherd, aldus Koichi Mizutani van het visserijagentschap. De walvisvangers moesten dikwijls op de vlucht slaan voor de militante activisten en "konden zich niet toeleggen op hun onderzoek".

Tokio vangt walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Maar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft het land daar vorige week voor op de vingers getikt en zijn "wetenschappelijk" walvisvangst verboden.

Japan heeft beslist later dit jaar geen walvisjagers naar het Zuidpoolgebied te sturen. Volgens binnenlandse en buitenlandse tegenstanders van de Japanse walvisvangst heeft het land grote reserves aan walvisvlees omdat de meeste Japanse consumenten het niet eten. In december zou er 2.888 ton in voorraad zijn geweest. (Belga/TE)

Bij zijn jongste walvisjacht ter hoogte van Antarctica heeft Japan 251 walvissen gevangen, wat maar een vierde is van het geplande aantal, zo heeft de regering bekendgemaakt.Het resultaat is deels te wijten aan obstructie van de walvisvangst door activisten. De Japanse walvisvangstvloot is zaterdag teruggekeerd en heeft last gehad van de organisatie Sea Shepherd, aldus Koichi Mizutani van het visserijagentschap. De walvisvangers moesten dikwijls op de vlucht slaan voor de militante activisten en "konden zich niet toeleggen op hun onderzoek". Tokio vangt walvissen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Maar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft het land daar vorige week voor op de vingers getikt en zijn "wetenschappelijk" walvisvangst verboden. Japan heeft beslist later dit jaar geen walvisjagers naar het Zuidpoolgebied te sturen. Volgens binnenlandse en buitenlandse tegenstanders van de Japanse walvisvangst heeft het land grote reserves aan walvisvlees omdat de meeste Japanse consumenten het niet eten. In december zou er 2.888 ton in voorraad zijn geweest. (Belga/TE)