Eind maart oordeelde dat hof dat de Japanse walvisvangst in het Zuidpoolgebied "niet wetenschappelijk" en "illegaal" is. Japan liet daarop meteen weten dat het later dit jaar geen walvisvloot naar de Zuidelijke Oceaan zal sturen. Voor het seizoen 2015-2016 zou er een nieuw walvisprogramma in de maak zijn.

"We gaan samen met de betrokken ministeries studies laten uitvoeren om in de herfst een nieuw onderzoeksprogramma in te dienen bij de Internationale Walvisvaartcommissie", aldus de minister, die eraan toevoegde dat er rekening gehouden zal worden met de criteria van het Internationaal Gerechtshof over de wetenschappelijkheid van de walvisvangst.

De uitspraak van het Hof had echter geen betrekking op de walvisvangst in de Grote Oceaan, een internationaal veel minder bekende walvisvangst. Daar gaat het land wel mee door. Maar in een poging om de internationale kritiek te ontmijnen is de regering van plan het huidige doel van 380 walvissen te halveren.

De regeringsbeslissing laat sommige Japanese walvisvangers toe om later deze maand dwergvinvissen langs de kust te beginnen vangen, anderen zullen in mei naar het noordwesten van de Grote Oceaan kunnen vertrekken om walvissen te vangen.

Volgens het Hof, in haar beslissing van eind maart, gaat Japan met zijn walvisvangst in tegen een internationaal moratorium op dit soort visserij dat in 1986 was ingesteld. Het Hof oordeelde dat Japan onder een wetenschappelijke dekmantel een commerciële activiteit uitvoert. (Belga/TE)

Eind maart oordeelde dat hof dat de Japanse walvisvangst in het Zuidpoolgebied "niet wetenschappelijk" en "illegaal" is. Japan liet daarop meteen weten dat het later dit jaar geen walvisvloot naar de Zuidelijke Oceaan zal sturen. Voor het seizoen 2015-2016 zou er een nieuw walvisprogramma in de maak zijn. "We gaan samen met de betrokken ministeries studies laten uitvoeren om in de herfst een nieuw onderzoeksprogramma in te dienen bij de Internationale Walvisvaartcommissie", aldus de minister, die eraan toevoegde dat er rekening gehouden zal worden met de criteria van het Internationaal Gerechtshof over de wetenschappelijkheid van de walvisvangst. De uitspraak van het Hof had echter geen betrekking op de walvisvangst in de Grote Oceaan, een internationaal veel minder bekende walvisvangst. Daar gaat het land wel mee door. Maar in een poging om de internationale kritiek te ontmijnen is de regering van plan het huidige doel van 380 walvissen te halveren. De regeringsbeslissing laat sommige Japanese walvisvangers toe om later deze maand dwergvinvissen langs de kust te beginnen vangen, anderen zullen in mei naar het noordwesten van de Grote Oceaan kunnen vertrekken om walvissen te vangen. Volgens het Hof, in haar beslissing van eind maart, gaat Japan met zijn walvisvangst in tegen een internationaal moratorium op dit soort visserij dat in 1986 was ingesteld. Het Hof oordeelde dat Japan onder een wetenschappelijke dekmantel een commerciële activiteit uitvoert. (Belga/TE)