De aanhoudende droogte in het westen van de Verenigde Staten heeft niet alleen gevolgen voor de watervoorziening. Uit onderzoek blijkt dat de hele regio aan het stijgen is.

Toen ze de uiterst precieze gps-data van verschillende meetstations in de staat onderzochten, ontdekten wetenschappers van de Universiteit van San Diego een patroon: de posities waren in alle gevallen verhoogd tussen 2003 en 2014. In de bergen liep die stijging zelfs op tot 15 millimeter. Gemiddeld is de grond in de hele staat is de grond met zo'n 4 millimeter gestegen.

Die trend kan volgens de wetenschappers enkel verklaard worden door de snelle stijging van de tektonische plaat waarop het westen van de VS rust, en die stijging wordt veroorzaakt door de droogte en het daarmee gepaard gaande gewichtsverlies van de aarde door het verlies aan grondwater. Op basis van de metingen schatten ze het watertekort in de grondwaterlagen op zo'n 240 gigaton water.

Ongerustheid

De studie, die begin deze week in het tijdschrift Science verscheen, leidt tot ongerustheid bij de inwoners van Californië, die zich nu afvragen of de droogte ook verantwoordelijk is voor de meest recente aardbeving in de regio, de zwaarste sinds 1989.

Maar de wetenschappers stellen evenwel dat de droogte de tektonische platen onder het gebied wel doet stijgen, maar dat het de kans op aardbevingen niet vergroot.

De aardbeving die het noorden van Californië heeft getroffen, heeft minstens 170 mensen verwond en voor naar schatting een miljard dollar schade aangericht. De beving met magnitude 6,1 trof het wijngebied ten noorden van de Baai van San Francisco. Duizenden mensen zaten zonder stroom en water. In Napa, het commercieel hart van de plaatselijke wijnijnduistrie, raakten meerdere historische gebouwen ernstig beschadigd. De wijnindustrie zelf leed ook schade, zoals omgevallen wijnvaten en flessen die van schappen donderden. (IPS/TE)

De aanhoudende droogte in het westen van de Verenigde Staten heeft niet alleen gevolgen voor de watervoorziening. Uit onderzoek blijkt dat de hele regio aan het stijgen is.Toen ze de uiterst precieze gps-data van verschillende meetstations in de staat onderzochten, ontdekten wetenschappers van de Universiteit van San Diego een patroon: de posities waren in alle gevallen verhoogd tussen 2003 en 2014. In de bergen liep die stijging zelfs op tot 15 millimeter. Gemiddeld is de grond in de hele staat is de grond met zo'n 4 millimeter gestegen.Die trend kan volgens de wetenschappers enkel verklaard worden door de snelle stijging van de tektonische plaat waarop het westen van de VS rust, en die stijging wordt veroorzaakt door de droogte en het daarmee gepaard gaande gewichtsverlies van de aarde door het verlies aan grondwater. Op basis van de metingen schatten ze het watertekort in de grondwaterlagen op zo'n 240 gigaton water. De studie, die begin deze week in het tijdschrift Science verscheen, leidt tot ongerustheid bij de inwoners van Californië, die zich nu afvragen of de droogte ook verantwoordelijk is voor de meest recente aardbeving in de regio, de zwaarste sinds 1989.Maar de wetenschappers stellen evenwel dat de droogte de tektonische platen onder het gebied wel doet stijgen, maar dat het de kans op aardbevingen niet vergroot. De aardbeving die het noorden van Californië heeft getroffen, heeft minstens 170 mensen verwond en voor naar schatting een miljard dollar schade aangericht. De beving met magnitude 6,1 trof het wijngebied ten noorden van de Baai van San Francisco. Duizenden mensen zaten zonder stroom en water. In Napa, het commercieel hart van de plaatselijke wijnijnduistrie, raakten meerdere historische gebouwen ernstig beschadigd. De wijnindustrie zelf leed ook schade, zoals omgevallen wijnvaten en flessen die van schappen donderden. (IPS/TE)