Insecticides vervuilen Europese rivieren

© Reuters

Als gevolg van het broeikaseffect zullen boeren meer moeten sproeien tegen schadelijke insecten.

Wij dachten dat we het ergste hadden gehad, met DDT en vergelijkbare pesticides die destijds op een catastrofe voor mens en natuur dreigden uit te draaien, wegens hun schadelijke effecten op een normaal functioneren. Alle roofvogels kwamen in de problemen, omdat hun eischalen zo broos werden dat ze braken tijdens het broeden.

Een probleem dat de wetenschap gelukkig tijdig in de gaten en onder controle kreeg, hoewel DDT en de anderen her en der in vooral ontwikkelingslanden nog vrolijk worden gebruikt.

Maar een wat onthutsend rapport in het vakblad Ecological Applications stelt dat het leed niet geleden is, en dat er ook van moderne insecticides zoveel schade kan uitgaan dat er grote problemen op komst zijn. Tegen het einde van deze eeuw zouden met name de rivieren in 40 procent van het Europese landschap zo zwaar met insecticides vervuild zijn dat ze ecologisch ontwricht raken.

Het gebruik van insecticides zou steil de hoogte in gaan als reactie op het broeikaseffect, dat de levensomstandigheden voor tal van schadelijke insecten beduidend zal verbeteren. Hogere temperaturen impliceren meer kans op veel kleine knagers op akkers. Hoe zuidelijker in Europa, hoe groter de risico’s zullen zijn. Het wordt aanbevolen om nu al op grote schaal buffers in het landschap te bouwen om te vermijden dat er later massaal veel insecticides van landbouwgrond in de rivieren zullen sijpelen. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content