Indrukwekkende 3D-animatie toont onzichtbare krachten achter klimaatverandering

17/12/16 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:26

Bekijk hoe CO2 boven onze hoofden rond de aarde danste tijdens het warmste jaar ooit. Het heeft bijna iets psychedelisch.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op basis van satellietinformatie een haast psychedelische 3D-animatie gemaakt van hoe CO2 in 2015 - het warmste jaar ooit - rond onze aarde danste.

In iets meer dan een minuut zie je hoe de CO2-concentraties in de vorm van rode, blauwe en gele winden rond onze planeet dwarrelen en hoe het broeikasgas langzaam het noordelijk halfrond omhult, vooral tijdens de wintermaanden. Dan verliezen de bomen hun bladeren die de CO2 absorberen via fotosynthese. De rode kleur vertegenwoordigt de hoogste concentraties CO2, de blauwe de laagste.

De gegevens, die een periode van 1 jaar (van september 2014 tot september 2015) omvatten, komen van de satelliet Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2), die in 2014 werd gelanceerd om de CO2-concentraties in de atmosfeer te meten.

CO2, dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, is de hoofdoorzaak voor de ongeziene opwarming van de aarde. Zowat 50 procent van de menselijke uitstoot blijft achter in de atmosfeer, ongeveer 25 procent wordt geabsorbeerd door de oceanen en de overblijvende 25 procent door vegetatie. Door uit te zoeken hoe CO2 beweegt, hopen wetenschappers een antwoord te vinden op de vraag welke ecosystemen welke hoeveelheid CO2 absorberen. (TE)

Lees meer over:

Onze partners