In Tumucumaque leeft de Kinkajou

© WWF-Brazil/Luciano Candisani

De Kinkajou is een eenzaat die hoog in de bomen leeft. Het natuurgebied Tumucumaque in Brazilië is één van zijn woonplaatsen.

Tumucumaque, ook wel Tomoekhoemak of Tumuk Humak genoemd, is één van onze grootste natuurgebieden en ligt in het grensgebied van Suriname, Brazilië en Frans-Guyana. In de taal van de Apalam- en Wayanavolkeren uit het noordoosten van het Amazonebekken betekent Tumucumaque “de rots op de berg die het gevecht van de sjamaan met de geesten symboliseert”.

Sinds 2011 heeft het World Wildlife Fund haar activiteiten in de regio Tumucumaque opgedreven om het enorme potentieel aan biodiversiteit daar nog beter te beschermen. Om iedereen nog beter te informeren over de rijkdom van het natuurgebied kan iedereen maandelijkse informatie terugvinden op de website over de lokale fauna en flora. Een eerste dier dat WWF in de kijker zet is de Kinkajou (Potos flavus).

De Kinkajou is een zoogdier dat leeft in bomen. Liefst zit hij zo hoog mogelijk. Om zich tussen de bomen door makkelijk te verplaatsen maakt hij gebruik van zijn grijpstaart. De Kinkajou voedt zich hoofdzakelijk met fruit, maar ook bloemen en bladeren maken deel uit van zijn vaste voeding, net als termieten en kleine gewervelde diertjes. Het dier leeft vooral ’s nachts.

Ontbossing is een bedreiging
De Kinkajou staat niet geboekstaafd als een bedreigde diersoort maar net zoals vele dieren wordt hij wel in het nauw gedreven door de toenemende ontbossing en het illegale jagen. In het nationale park van Tumucumaque worden hele Kinkajou populaties opgevangen om hun te beschermen tegen de bedreiging van de mens. Buiten dit park en het Braziliaanse Amazonegebied, komt de Kinkajou ook voor in Mexico en Bolivië. (INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content