In beeld: ‘Bloedrivier’ toont vervuiling Chinese rivieren

De inwoners van de Chinese havenstad Wenzhou stelden afgelopen weekend vast dat de binnenrivier in hun stad op één nacht tijd een metamorfose had ondergaan: het water was bloedrood geworden.

De politie vermoedt dat iemand kleurstoffen in de rivier heeft geloodst. “Waarschijnlijk dacht de dader dat niemand het zou opmerken door de hevige regenval”, zei het hoofd van de politie aan de Amerikaanse nieuwszender ABC. “Maar uiteindelijk regende het niet al te hevig, waardoor het bewijs niet werd uitgewist.” Stroomopwaarts ligt onder meer een kledingfabriek, een papierfabriek en een fabriek die kleurstoffen toevoegt aan voedingswaren. De politie onderzoekt of een van de bedrijven verantwoordelijk is voor de vervuiling.

Door de economische groei en uitdijende steden zijn rivieren steeds vaker het slachtoffer van de vervuiling. Daarnaast groeien algen weeldig door de klimaatsverandering waardoor onder meer de Gele Zee tijdens de zomer groen kleurt. De algen houden elk straaltje zonlicht tegen en zuigen zuurstof op waardoor de overlevingskansen van al wat leeft in de zee sterk afnemen.

De algen zijn niet giftig en dus ongevaarlijk voor mens en dier, maar het zeewier heeft een dramatische ecologische impact. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content