Ooit waggelden er veel Madagascar witoogeenden rond. Maar hun natuurlijke habitat werd door de vooruitgang sterk aangetast en het aantal Madagascar witoogeenden slonk snel. Tegen 1990 dachten wetenschappers dat de eend volledig uitgestorven was.

In 2006 troffen onderzoekers bij toeval een twintigtal eenden aan nabij een afgelegen meer in Madagascar. Sindsdien hebben biologen van het Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) herhaalde pogingen ondernomen om de populatie op te krikken. Met succes blijkt nu. In gevangenschap zijn 18 kleine eendjes uitgebroed.

Naar schatting zouden er nog 22 eenden in het wild leven. (INM) Kweekprogramma Madagascar witoogeenden:

Ooit waggelden er veel Madagascar witoogeenden rond. Maar hun natuurlijke habitat werd door de vooruitgang sterk aangetast en het aantal Madagascar witoogeenden slonk snel. Tegen 1990 dachten wetenschappers dat de eend volledig uitgestorven was. In 2006 troffen onderzoekers bij toeval een twintigtal eenden aan nabij een afgelegen meer in Madagascar. Sindsdien hebben biologen van het Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) herhaalde pogingen ondernomen om de populatie op te krikken. Met succes blijkt nu. In gevangenschap zijn 18 kleine eendjes uitgebroed. Naar schatting zouden er nog 22 eenden in het wild leven. (INM) Kweekprogramma Madagascar witoogeenden: