Het blijft koffiedik kijken hoeveel mensen er op termijn op de aarde zullen wonen. De cijfers van projecties van bevolkingsaantallen gaan op en neer als een jojo, in functie van de parameters die statistici invoeren in de modellen waarmee ze de evolutie van de cijfers willen bestuderen.

Een jaar of twintig geleden heette het nog dat er in 2050 11 miljard mensen op aarde zouden zijn, maar de jongste tijd groeide er een consensus dat het aantal zou blijven steken op 9 miljard, en dat het nadien bergaf zou beginnen gaan. Dat is echter geen vreugdevol vooruitzicht.

Nu zitten we aan 7 miljard, en het is al moeilijk genoeg om een leefbaar bestaan te garanderen voor zoveel mensen. Nog eens 2 miljard erbij - waar gaan we die moeten steken, en hoe gaan we die comfortabel in leven moeten houden?

Maar de Verenigde Naties deed er in haar laatste globale bevolkingsverslag opnieuw een schep bovenop, en stelde dat er in 2100 10 miljard mensen op aarde zouden leven, en dat dit geen maximum zou zijn. Dat is dus weer meer dan een miljard meer dan het als maximum gepresenteerde cijfer van 9 miljard.

Het verslag van de eerbiedwaardige instantie werd meteen bekritiseerd, onder meer door analisten in het topvakblad Nature. De discussie focust vooral op de kwestie hoe de vruchtbaarheidscijfers zullen evolueren.

Vrouwen hebben vandaag gemiddeld slechts de helft van het aantal kinderen van hun grootmoeders. De dalende trend is bijna universeel. Het probleem is echter dat de uitkomst van projecties op lange termijn sterk afhangt van zelfs maar de kleinste verandering in de gehanteerde uitgangsposities van onder meer fertiliteitscijfers. Of met andere woorden: de kans dat we het ooit precies zullen weten, is klein.

Ondertussen moeten we ons wel blijven afvragen wat we op korte termijn met die groeiende mensenmassa zullen doen.

D.D.

Het blijft koffiedik kijken hoeveel mensen er op termijn op de aarde zullen wonen. De cijfers van projecties van bevolkingsaantallen gaan op en neer als een jojo, in functie van de parameters die statistici invoeren in de modellen waarmee ze de evolutie van de cijfers willen bestuderen. Een jaar of twintig geleden heette het nog dat er in 2050 11 miljard mensen op aarde zouden zijn, maar de jongste tijd groeide er een consensus dat het aantal zou blijven steken op 9 miljard, en dat het nadien bergaf zou beginnen gaan. Dat is echter geen vreugdevol vooruitzicht. Nu zitten we aan 7 miljard, en het is al moeilijk genoeg om een leefbaar bestaan te garanderen voor zoveel mensen. Nog eens 2 miljard erbij - waar gaan we die moeten steken, en hoe gaan we die comfortabel in leven moeten houden? Maar de Verenigde Naties deed er in haar laatste globale bevolkingsverslag opnieuw een schep bovenop, en stelde dat er in 2100 10 miljard mensen op aarde zouden leven, en dat dit geen maximum zou zijn. Dat is dus weer meer dan een miljard meer dan het als maximum gepresenteerde cijfer van 9 miljard. Het verslag van de eerbiedwaardige instantie werd meteen bekritiseerd, onder meer door analisten in het topvakblad Nature. De discussie focust vooral op de kwestie hoe de vruchtbaarheidscijfers zullen evolueren. Vrouwen hebben vandaag gemiddeld slechts de helft van het aantal kinderen van hun grootmoeders. De dalende trend is bijna universeel. Het probleem is echter dat de uitkomst van projecties op lange termijn sterk afhangt van zelfs maar de kleinste verandering in de gehanteerde uitgangsposities van onder meer fertiliteitscijfers. Of met andere woorden: de kans dat we het ooit precies zullen weten, is klein. Ondertussen moeten we ons wel blijven afvragen wat we op korte termijn met die groeiende mensenmassa zullen doen. D.D.