Het weer krijgt nog vreemdere kuren in 2016

© Reuters

In 2015 was het weer in rare doen. Dit jaar wordt het niet beter. Integendeel. Wetenschappers voorspellen opnieuw een extreem warm jaar en enkele vreemde weerfenomenen.

Het was opvallend: 2015 zag hoge temperaturen aan de noordpool, extreme overstromingen over de hele wereld en recordstormen. Maar hoewel 2015 voorbij is, is het bizarre weer dat niet. De twee redenen die ervoor zorgden dat 2015 het warmste jaar was sinds het begin van de metingen, El Niño en de sterke Arctische Oscillatie, zijn niet van plan te verdwijnen tijdens de eerste helft van 2016.

El Niño, een wereldwijd weerfenomeen dat veroorzaakt wordt door de hoge temperaturen van het wateroppervlak in de Stille Oceaan, heeft de wereldwijde temperatuur de hoogte ingejaagd en bijgedragen tot stormen aan de westkust van de Verenigde Staten. Maar de meest intense gevolgen van El Niño moeten volgens wetenschappers nog komen.

Voor Californië betekent dit alvast veel regen. En dat is voor de door droogte geplaagde staat een godsgeschenk. Bij vorige El Niño-gebeurtenissen zag Californië een stijging van de regenval van maar liefst 200 procent in vergelijking met gemiddelde jaren.

Honger

Maar El Niño heeft ook tragische gevolgen. Humanitaire experts menen dat het weerfenomeen in 2016 tientallen miljoenen mensen honger zal laten lijden en watertekorten en uitbraken van ziektes zal veroorzaken. En in Californië zullen overstromingen en grondverschuivingen bijna zeker aanzienlijke schade aanrichten.

Weerfenomenen zoals El Niño zijn niet nieuw, maar volgens wetenschappers zorgt de huidige klimaatverandering ervoor dat ze groter en schadelijker worden. Zowel El Nino als de opwarming van de aarde werken immers samen om tot de warmste temperaturen ooit te komen.

Hoewel 195 landen tijdens de afgelopen klimaatconferentie in Parijs overeen kwamen om de uitstoot van de broeikasgassen terug te dringen, zullen de gassen die zich nu al in de atmosfeer bevinden ongetwijfeld de komende jaren en decennia bizar weer blijven veroorzaken. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content