Het najaar van 2011 was abnormaal zonnig en warm. Dat leidde tot enkele merkwaardige waarnemingen, zo meldt Natuurpunt.

Dieren in de war
Vooral soorten die normaal in het voorjaar vliegen, lijken dit najaar met de lentekriebels te zitten. Logisch, want nakomelingen van deze soorten hebben in de herfst reeds de volledige metamorfose van ei tot volwassen dier doorgemaakt en zitten dus als het ware in hun nesten te wachten op de eerste, vroege lentezonnestralen.

Veel van deze soorten moeten als pop of volwassen exemplaar eerst een koudestadium doormaken voor zij 'geactiveerd' worden en zullen uitsluipen. Die koudeperiode valt normaal in de wintermaanden. Vermoedelijk hebben enkele bijen de frisse, natte zomerperiode van dit jaar als 'winter' aanzien. Juli was immers opmerkelijk koud en minder zonnig dan normaal. Ook augustus was iets frisser, maar vooral veel natter dan normaal. In combinatie met een warmere september- en oktobermaand kan dit voor dieren tot het verkeerde besluit leiden dat de winterperiode voorbij is en de lente opnieuw in het land is.

Nachtmerrie
Wat voor ons een zonnige herfst is, wordt voor de insecten die te vroeg uitsluipen echter een nachtmerrie. De meeste bijen zullen immers niet uitsluipen en in de nesten wachten tot de echte lente begonnen is. De vroege vogels (lees: bijen) die nu al uitsluipen zullen dus geen geschikte partner vinden en zullen zich niet kunnen voortplanten.

Daarnaast zijn bijen vaak gespecialiseerd in het verzamelen van stuifmeel van bepaalde planten. En de planten waar voorjaarssoorten op gespecialiseerd zijn bloeien enkel in de lente.

Andere lentefenomenen

En het blijft niet bij verwarde bijen alleen. Op www.waarnemingen.be werden reeds enkele andere lentefenomenen gemeld. Zo blijken ook nachtvlinders in de war te zijn en ook kleine voorjaarsuilen werden genoteerd.
En wat te denken van Bosanemonen die op verschillende plaatsen in bloei staan of een Meikever die werd aangetroffen in Kessel-Lo. (TE)

Het najaar van 2011 was abnormaal zonnig en warm. Dat leidde tot enkele merkwaardige waarnemingen, zo meldt Natuurpunt. Dieren in de war Vooral soorten die normaal in het voorjaar vliegen, lijken dit najaar met de lentekriebels te zitten. Logisch, want nakomelingen van deze soorten hebben in de herfst reeds de volledige metamorfose van ei tot volwassen dier doorgemaakt en zitten dus als het ware in hun nesten te wachten op de eerste, vroege lentezonnestralen. Veel van deze soorten moeten als pop of volwassen exemplaar eerst een koudestadium doormaken voor zij 'geactiveerd' worden en zullen uitsluipen. Die koudeperiode valt normaal in de wintermaanden. Vermoedelijk hebben enkele bijen de frisse, natte zomerperiode van dit jaar als 'winter' aanzien. Juli was immers opmerkelijk koud en minder zonnig dan normaal. Ook augustus was iets frisser, maar vooral veel natter dan normaal. In combinatie met een warmere september- en oktobermaand kan dit voor dieren tot het verkeerde besluit leiden dat de winterperiode voorbij is en de lente opnieuw in het land is. Nachtmerrie Wat voor ons een zonnige herfst is, wordt voor de insecten die te vroeg uitsluipen echter een nachtmerrie. De meeste bijen zullen immers niet uitsluipen en in de nesten wachten tot de echte lente begonnen is. De vroege vogels (lees: bijen) die nu al uitsluipen zullen dus geen geschikte partner vinden en zullen zich niet kunnen voortplanten. Daarnaast zijn bijen vaak gespecialiseerd in het verzamelen van stuifmeel van bepaalde planten. En de planten waar voorjaarssoorten op gespecialiseerd zijn bloeien enkel in de lente. Andere lentefenomenen En het blijft niet bij verwarde bijen alleen. Op www.waarnemingen.be werden reeds enkele andere lentefenomenen gemeld. Zo blijken ook nachtvlinders in de war te zijn en ook kleine voorjaarsuilen werden genoteerd. En wat te denken van Bosanemonen die op verschillende plaatsen in bloei staan of een Meikever die werd aangetroffen in Kessel-Lo. (TE)