‘Helft boomsoorten Amazone met uitsterven bedreigd’

Een stuk Amazonewoud wordt afgebrand voor 'herbestemming'. © Global Population Speakout

Meer dan de helft van alle boomsoorten in het Amazonegebied wordt met uitsterven bedreigd door ontbossing en bosbranden.

Dat meldt The Guardian. Volgens een internationaal team van wetenschappers uit 21 landen worden momenteel 8.700 van de in totaal 15.000 boomsoorten in het Amazonegebied bedreigd. Dat betekent dat zo’n 57 procent voldoet aan de criteria van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) om als plantensoort op de ‘rode lijst’ te komen van bedreigde soorten.

Ontbossing

Hoewel er al jaren sprake is van ontbossing in het Amazonewoud, hebben onderzoekers nu pas onderzocht wat de gevolgen daarvan zijn op individuele plantensoorten zoals de cacaoboom. “Het aantal bossen in het Amazonewoud daalt al sinds de jaren ’50, maar men begreep tot nu toe niet welk effect dat heeft op individuele soorten”, zegt onderzoeker Carlos Peres van de Universiteit van Oost-Anglia.

Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in Science Advances, vergeleek daarom de gegevens van bijna 1.500 bospercelen met kaarten van de huidige ontbossing en toekomstige plannen daarvoor. Op die manier werd een schatting gemaakt van het aantal soorten dat al verloren ging en hoeveel er nog zullen verdwijnen in de toekomst. Het aantal met uitsterven bedreigde plantensoorten wereldwijd stijgt daardoor met een vierde.

Volgens de wetenschappers is er ook nog goed nieuws. “Meer dan de helft van het Amazonewoud is beschermd gebied en het is net daar dat de bedreigde boomsoorten zich bevinden”, zegt professor Peres. Toch worden ook die gebieden bedreigd door onder meer de bouw van nieuwe dammen, mijnbouw en droogte en bosbranden als gevolg van de opwarming van de aarde.

Verbetering

Brazilië, dat 60 procent van het Amazonewoud beheert, heeft de laatste jaren al het nodige gedaan om ontbossing tegen te gaan. Onderzoekers hopen dan ook dat het land blijft inzetten op de bescherming van verschillende gebieden in het tropische regenwoud. Daarnaast menen de onderzoekers dat het land een voorbeeld zou moeten zijn voor onder meer Bolivië en Peru, waar dagelijks een gebied zo groot als 4.500 voetbalvelden verloren gaat. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content