De 'grindadrap': zo heet de bloedige traditie op de Deense Faeröereilanden. Tijdens het jaarlijkse 'feest' slachten de eilandbewonders honderden grienden, een dolfijnsoort. Lokale vissers jagen de dieren naar het vaste land, waar ze worden opgewacht door de deelnemers. Wat volgt is een collectieve afslachting en een bloedrode zee.

Jaarlijks lokt deze traditie zo'n honderdtal toeschouwers naar de stranden. Dit jaar hebben naar schatting zo'n 250 grienden het leven gelaten tijdens de 'grindadrap'.

Belgische activist opgepakt

De traditie botst wereldwijd op veel kritiek. Zo ook in België. Een Franstalige landgenoot Christophe Bondue, een activist bij de dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd was aanwezig tijdens de afslachting. In de hoop enkele dieren te beschermen wierp de man zich voor de grienden. Op een video is te zien hoe hij samen met een andere activist wordt overmeesterd en gearresteerd.

Daarnaast heeft de lokale politie twee bemanningsleden van de boot 'Brigitte Bardot' in de boeien geslagen. Ze heeft laten weten dat zij ook vervolgd worden.

De grindadrap op deze strand zou het leven gekost hebben aan 111 zeedieren. Dezelfde dag vond nog een tweede grindadrap plaats bij Tórshavn. Daar werden uiteindelijk 150 grienden gedood. Ook daar werd een activist opgepakt. (VTM/NS)

De 'grindadrap': zo heet de bloedige traditie op de Deense Faeröereilanden. Tijdens het jaarlijkse 'feest' slachten de eilandbewonders honderden grienden, een dolfijnsoort. Lokale vissers jagen de dieren naar het vaste land, waar ze worden opgewacht door de deelnemers. Wat volgt is een collectieve afslachting en een bloedrode zee. Jaarlijks lokt deze traditie zo'n honderdtal toeschouwers naar de stranden. Dit jaar hebben naar schatting zo'n 250 grienden het leven gelaten tijdens de 'grindadrap'. De traditie botst wereldwijd op veel kritiek. Zo ook in België. Een Franstalige landgenoot Christophe Bondue, een activist bij de dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd was aanwezig tijdens de afslachting. In de hoop enkele dieren te beschermen wierp de man zich voor de grienden. Op een video is te zien hoe hij samen met een andere activist wordt overmeesterd en gearresteerd. Daarnaast heeft de lokale politie twee bemanningsleden van de boot 'Brigitte Bardot' in de boeien geslagen. Ze heeft laten weten dat zij ook vervolgd worden. De grindadrap op deze strand zou het leven gekost hebben aan 111 zeedieren. Dezelfde dag vond nog een tweede grindadrap plaats bij Tórshavn. Daar werden uiteindelijk 150 grienden gedood. Ook daar werd een activist opgepakt. (VTM/NS)