Het mislukken van de oogst van beukennootjes en andere boomzaden in Noord- en West-Europa zorgt voor de grootste invasie van koolmezen "sinds mensenheugenis". Dat meldt Natuurbericht.be.

De vruchtzetting bij bomen varieert sterk van jaar tot jaar: in zogenaamde "mastjaren" wordt een overvloed aan zaden geproduceerd, in andere jaren staat de zaadproductie op een (heel) laag pitje, aldus Marc Herremans (Natuurpunt). "In West-en Noord-Euopa wordt 2012 het jaar van de mislukte zaadzetting."

Voor vogels die voor een succesvolle overwintering afhankelijk zijn van zaden en noten, vooral beukennootjes, dreigt een hongerwinter in de traditionele overwinteringsgebieden, waardoor die vogels massaal gaan trekken. Sinds de tweede week van oktober trekken "ongekende aantallen" koolmezen door België en Nederland, vaak hoog en in grote groepen en die zullen wellicht de vorige recordinvasie van 2008 overtreffen.

De mezen komen uit Litouwen en verder, zo blijkt uit een ring van een Russische mees die langs de Baltische kust trok. In Scandinavië was de exodus van trekvogels in het najaar nog nooit zo groot, vooral vinken en kepen haalden "indrukwekkende records" richting Europees vasteland. Er worden nog grote aantallen pimpelmezen en zwarte mezen verwacht.

Vogeltrek

De piek van de vogeltrek is overigens achter de rug, zondag werden nog 269.000 trekvogels geteld. Van donderdag tot zaterdag werden 2,4 miljoen trekvogels "ongekende aantallen" geteld, waaronder 840.000 vinken en 540.000 houtduiven. Ook het Belgisch record sperwer werd donderdag verpulverd, vrijdag het record veldleeuwerik. Er zijn ook grote aantallen vinken geteld. (Belga/INM)

Het mislukken van de oogst van beukennootjes en andere boomzaden in Noord- en West-Europa zorgt voor de grootste invasie van koolmezen "sinds mensenheugenis". Dat meldt Natuurbericht.be. De vruchtzetting bij bomen varieert sterk van jaar tot jaar: in zogenaamde "mastjaren" wordt een overvloed aan zaden geproduceerd, in andere jaren staat de zaadproductie op een (heel) laag pitje, aldus Marc Herremans (Natuurpunt). "In West-en Noord-Euopa wordt 2012 het jaar van de mislukte zaadzetting." Voor vogels die voor een succesvolle overwintering afhankelijk zijn van zaden en noten, vooral beukennootjes, dreigt een hongerwinter in de traditionele overwinteringsgebieden, waardoor die vogels massaal gaan trekken. Sinds de tweede week van oktober trekken "ongekende aantallen" koolmezen door België en Nederland, vaak hoog en in grote groepen en die zullen wellicht de vorige recordinvasie van 2008 overtreffen. De mezen komen uit Litouwen en verder, zo blijkt uit een ring van een Russische mees die langs de Baltische kust trok. In Scandinavië was de exodus van trekvogels in het najaar nog nooit zo groot, vooral vinken en kepen haalden "indrukwekkende records" richting Europees vasteland. Er worden nog grote aantallen pimpelmezen en zwarte mezen verwacht. Vogeltrek De piek van de vogeltrek is overigens achter de rug, zondag werden nog 269.000 trekvogels geteld. Van donderdag tot zaterdag werden 2,4 miljoen trekvogels "ongekende aantallen" geteld, waaronder 840.000 vinken en 540.000 houtduiven. Ook het Belgisch record sperwer werd donderdag verpulverd, vrijdag het record veldleeuwerik. Er zijn ook grote aantallen vinken geteld. (Belga/INM)