Groot Barrièrerif binnenkort op schaamtelijst?

© Reuters

Het Australische Groot Barrièrerif dreigt op de beschamende lijst ‘Werelderfgoed in gevaar’ gezet te worden omdat het alarmerend veel koraal verliest.

De Unesco waarschuwt de Australische regering dat het Groot Barrièrerif in 2014 mogelijk op de lijst ‘Werelderfgoed in gevaar’ kan belanden, de zogenaamde ‘list of shame’.

Volgens de organisatie volgt de Australische regering de aanbevelingen van de Unesco niet voldoende op. Al sinds 2011 drukt de Unesco haar bezorgdheid over het werelderfgoed uit, zo schrijft National Geographic.com.

Het Australische koraalrif wordt bedreigd door stijgende temperaturen, vervuiling en de havenontwikkeling in de buurt. De Unesco en de Internationale Unie voor Natuurconservatie (IUCN) vroegen aan de Australische autoriteiten om de kwaliteit van het grootste koraalrif ter wereld te verbeteren en deden daarvoor een aantal concrete aanbevelingen.

Maar volgens het Unesco en de IUCN hebben de Australische regering en de provinciale regering van Queensland de aanbevelingen niet voldoende opgevolgd en zou het rif zijn prestigieuze titel van Werelderfgoed wel eens kunnen verliezen. Ze zeggen in een rapport dat er dringende maatregelen nodig zijn.

‘De regeringen hebben geen vooruitgang geboekt’, zegt Richard Leck van WWF Australië. ‘Ze moesten ervoor zorgen dat er minder vervuiling was en dat er geen extra havens ontwikkeld worden. Dit is niet gebeurd.’

Kritiek van wetenschappers
Daarnaast uiten ook nog eens meer dan 150 wetenschappers kritiek op de Australische regeringen. Volgens hen brengt de industriële ontwikkeling in Queensland veel schade toe aan het Groot Barrièrerif. De constructie van nieuwe havens en de toename van cargoschepen bedreigt het Australische natuurwonder.

De Australische autoriteiten vinden dan weer dat hen niets te verwijten valt en dat er wel een verbetering is. Queensland investeert jaarlijks 35 miljoen dollar om de waterkwaliteit van het rif te verbeteren.

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld. Het Australische natuurwonder ten noordoosten van de kust van de Australische provincie Queensland bestaat uit 900 eilanden en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 334.000 vierkante kilometer. In het natuurfenomeen zitten naast koraal ook 1.500 vissoorten en talloze andere zeedieren zoals zeevogels, zeeschildpadden en de bultrug.

Sinds 1985 is het totale koraalrif met de helft geslonken, een periode die grotendeels samenvalt met de titel van Werelderfgoed. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content