'Ik weet niet of we nu moeten lachen of huilen.' Dat is de reactie van Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace België, op het klimaatakkoord. Het akkoord dat nu eindelijk op tafel ligt, is allesbehalve ambitieus, zegt de milieubeweging.

'Net zoals een luie leerling zijn huiswerk pas inlevert nadat hij op het matje is geroepen, hebben onze ministers zich internationaal belachelijk gemaakt door zo lang te wachten om een slap nationaal klimaatakkoord af te sluiten. Vandaag kloppen ze zichzelf op de borst, maar vooral de laatste weken was het maar een zielig vertoon. Bovendien zijn er voor het klimaat zes kostbare jaren verloren gegaan', aldus Thijs.

Hernieuwbare energie

Hij voegt toe dat het akkoord slechts een doorslagje is van de Europese doelstellingen. 'Het is een minimale vertaling van de te zwakke en al achterhaalde Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie en CO2-uitstoot tegen 2020. Maar zelfs die dreigt België niet te halen.'

'Het echte werk begint nu pas. We hebben gecoördineerd klimaatbeleid met visie en ambitie nodig, gevolgd door een sterk energiepact. Met dit pact moet België eindelijk en definitief de weg van hernieuwbare energie opgaan. Dat moet de prioriteit zijn voor onze ministers wanneer ze terug zijn van hun reisje naar Parijs.' (Belga/AVE)

'Ik weet niet of we nu moeten lachen of huilen.' Dat is de reactie van Joeri Thijs, campagneverantwoordelijke klimaat bij Greenpeace België, op het klimaatakkoord. Het akkoord dat nu eindelijk op tafel ligt, is allesbehalve ambitieus, zegt de milieubeweging.'Net zoals een luie leerling zijn huiswerk pas inlevert nadat hij op het matje is geroepen, hebben onze ministers zich internationaal belachelijk gemaakt door zo lang te wachten om een slap nationaal klimaatakkoord af te sluiten. Vandaag kloppen ze zichzelf op de borst, maar vooral de laatste weken was het maar een zielig vertoon. Bovendien zijn er voor het klimaat zes kostbare jaren verloren gegaan', aldus Thijs.Hij voegt toe dat het akkoord slechts een doorslagje is van de Europese doelstellingen. 'Het is een minimale vertaling van de te zwakke en al achterhaalde Europese doelstellingen voor hernieuwbare energie en CO2-uitstoot tegen 2020. Maar zelfs die dreigt België niet te halen.''Het echte werk begint nu pas. We hebben gecoördineerd klimaatbeleid met visie en ambitie nodig, gevolgd door een sterk energiepact. Met dit pact moet België eindelijk en definitief de weg van hernieuwbare energie opgaan. Dat moet de prioriteit zijn voor onze ministers wanneer ze terug zijn van hun reisje naar Parijs.' (Belga/AVE)