Verzorgers keken raar op toen een van de twee nieuwe gitaarroggen in zes nieuwe roggen ter wereld zette. De zwangerschap werd niet vermoed.

Nog maar sinds enkele weken telt Aquatopia in Antwerpen twee nieuwe gitaarroggen, die vanuit Turkije overkwamen. Sinds een aantal dagen zat een van de gitaarroggen afgezonderd op het duikersplatform van het haaienaquarium. Het dier had volgens de verzorgers behoefte aan rust en werd daarom van de andere dieren gescheiden.

Twee doodgeboren

"Een gelukkig toeval", klinkt het bij Aquatopia, "want nog geen week later zagen de dierenverzorgers zes kleine gitaarroggen geboren worden. Twee van de roggetjes werden doodgeboren. De overige vier stellen het goed."

De pasgeboren roggen zijn ongeveer 25 cm groot. Voor de veiligheid worden ze apart gehouden om ze goed op te volgen en te voederen.

Kwetsbare soort

De gitaarrog is een wijdverspreide soort in de ruime wateren rondom Indonesië en wordt tot 4 meter groot. Door vangst voor consumptie en bedreiging van de mangroveleefgebieden is de soort ook erg kwetsbaar.

De roggensoort heeft door zijn langwerpige vorm, rugvinnen en spitse snuit wat weg van een haai. Gecombineerd met het platte hoofd heeft de rog ook het uitzicht van het instrument waarnaar het genoemd is. (Belga/TE)

Verzorgers keken raar op toen een van de twee nieuwe gitaarroggen in zes nieuwe roggen ter wereld zette. De zwangerschap werd niet vermoed. Nog maar sinds enkele weken telt Aquatopia in Antwerpen twee nieuwe gitaarroggen, die vanuit Turkije overkwamen. Sinds een aantal dagen zat een van de gitaarroggen afgezonderd op het duikersplatform van het haaienaquarium. Het dier had volgens de verzorgers behoefte aan rust en werd daarom van de andere dieren gescheiden. Twee doodgeboren "Een gelukkig toeval", klinkt het bij Aquatopia, "want nog geen week later zagen de dierenverzorgers zes kleine gitaarroggen geboren worden. Twee van de roggetjes werden doodgeboren. De overige vier stellen het goed." De pasgeboren roggen zijn ongeveer 25 cm groot. Voor de veiligheid worden ze apart gehouden om ze goed op te volgen en te voederen. Kwetsbare soort De gitaarrog is een wijdverspreide soort in de ruime wateren rondom Indonesië en wordt tot 4 meter groot. Door vangst voor consumptie en bedreiging van de mangroveleefgebieden is de soort ook erg kwetsbaar. De roggensoort heeft door zijn langwerpige vorm, rugvinnen en spitse snuit wat weg van een haai. Gecombineerd met het platte hoofd heeft de rog ook het uitzicht van het instrument waarnaar het genoemd is. (Belga/TE)