Dierenpark Planckendael heeft er sinds eind vorige week met giraffenmannetje Saleye een nieuwe attractie bij. Het vijf jaar oude dier moet voor een extra impuls zorgen in het kweekprogramma van de bedreigde diersoort waar Planckendael aan meewerkt.

Op dit moment zijn er nog twee vrouwtjes zwanger van het in maart vertrokken mannetje Baridi, dat eerder al voor vijf nakomelingen zorgde. Baridi en zijn zoon Karega werden overgeplaatst naar de zoo van Turijn om de giraffenpopulatie van Planckendael genetisch gezond te houden.

Dat is van groot belang voor het voortbestaan van de Kordofangiraffen, een bedreigde ondersoort waarvan er in het wild nog slechts zowat tweehonderd exemplaren resteren in het Afrikaanse Niger.

Planckendael steunt zowel het Europese kweekprogramma als de giraffen in het wild, door onder meer geld in te zamelen voor het bouwen van waterputten voor de lokale bevolking. Die komt dan minder in concurrentie met de giraffen.

Goede aanwinst

Het nieuwe mannetje Saleye is afkomstig uit Champrépus in Normandië. Aangezien hij nog niet eerder vader werd, is hij genetisch gezien een goede aanwinst. Hij heeft bovendien weinig verwantschap met de meeste andere giraffen in het Europese kweekprogramma. In afwachting van de paringsmogelijkheden met de nu nog zwangere vrouwtjes, kan Saleye alvast wennen aan zijn nieuwe omgeving, met naast de andere giraffen ook nog impala's, Kaapse elandantilopen en helmparelhoenen op het Savanneterrein van Planckendael. (Belga/INM)

Dierenpark Planckendael heeft er sinds eind vorige week met giraffenmannetje Saleye een nieuwe attractie bij. Het vijf jaar oude dier moet voor een extra impuls zorgen in het kweekprogramma van de bedreigde diersoort waar Planckendael aan meewerkt. Op dit moment zijn er nog twee vrouwtjes zwanger van het in maart vertrokken mannetje Baridi, dat eerder al voor vijf nakomelingen zorgde. Baridi en zijn zoon Karega werden overgeplaatst naar de zoo van Turijn om de giraffenpopulatie van Planckendael genetisch gezond te houden. Dat is van groot belang voor het voortbestaan van de Kordofangiraffen, een bedreigde ondersoort waarvan er in het wild nog slechts zowat tweehonderd exemplaren resteren in het Afrikaanse Niger. Planckendael steunt zowel het Europese kweekprogramma als de giraffen in het wild, door onder meer geld in te zamelen voor het bouwen van waterputten voor de lokale bevolking. Die komt dan minder in concurrentie met de giraffen. Goede aanwinst Het nieuwe mannetje Saleye is afkomstig uit Champrépus in Normandië. Aangezien hij nog niet eerder vader werd, is hij genetisch gezien een goede aanwinst. Hij heeft bovendien weinig verwantschap met de meeste andere giraffen in het Europese kweekprogramma. In afwachting van de paringsmogelijkheden met de nu nog zwangere vrouwtjes, kan Saleye alvast wennen aan zijn nieuwe omgeving, met naast de andere giraffen ook nog impala's, Kaapse elandantilopen en helmparelhoenen op het Savanneterrein van Planckendael. (Belga/INM)